ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση από ΗΠΑ για το καθεστώς εξαίρεσης από βίζα

Παράταση από ΗΠΑ για το καθεστώς εξαίρεσης από βίζα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στα τέλη Μαρτίου λήγει η προθεσμία που έλαβε η Ελλάδα προκειμένου να προσαρμοστεί στα αυστηρότερα κριτήρια που θέτει η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ για το πρόγραμμα εξαίρεσης από τη βίζα. Οπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, θα δοθεί παράταση καθώς υπάρχει «πολύ θετική διάθεση και κατανόηση από τις αμερικανικές αρχές». Τονίζουν, εξάλλου, ότι και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αμερικανικής νομοθεσίας, ώστε να διαφυλαχθεί ένα από τα πιο απτά βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Για το θέμα βρέθηκε πρόσφατα στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημ. Παρασκευόπουλος, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σημειώνεται αρκετή πρόοδος ώστε η επόμενη παράταση να είναι ακόμη και ετήσιας διάρκειας.

Ενα ανοιχτό ζήτημα είναι και ο τρόπος έκδοσης των ταυτοτήτων και η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιητικών που απαιτούνται, μια διαδικασία η οποία σήμερα θεωρείται ευάλωτη. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας στην έκδοση των ταυτοτήτων, ωστόσο η σχετική διαδικασία απαιτεί χρόνο και κυρίως κόστος για την εισαγωγή τεχνολογίας. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ο έλεγχος και η πιστοποίηση των στοιχείων των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, καθώς η νέα αμερικανική νομοθεσία ζητεί μηχανισμό πιστοποίησης των διαβατηρίων σε κάθε σημείο εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, οι χώρες που υπάγονται στο πρόγραμμα εξαίρεσης από τη βίζα από το φθινόπωρο θα πρέπει να ελέγχουν για παράνομες δραστηριότητες κάθε πρόσωπο που δεν είναι πολίτης της χώρας και εισέρχεται ή εξέρχεται αυτής, όσο επιτρέπει η νομοθεσία τους, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων και τις πληροφορίες της Interpol.

Η αυστηρότερη νομοθεσία των ΗΠΑ αντανακλά την ανησυχία των Αμερικανών, και ιδιαίτερα του Κογκρέσου, για την τρομοκρατία, ύστερα από τις επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά και την Καλιφόρνια. Ο νέος νόμος καθιστά πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης βίζας, στο οποίο συμμετέχουν 38 χώρες. Μόνο το 2014, 20 εκατ. άνθρωποι αξιοποίησαν το πρόγραμμα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα εντάχθηκε σε αυτό το 2010, ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια του ελληνοαμερικανικού λόμπι στο Κογκρέσο και της ελληνικής και αμερικανικής διπλωματίας, και δη των τότε πρεσβευτών, της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Βασίλη Κασκαρέλη και των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Οπως τονίζει ανωνύμως στην «Κ» πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της απρόσκοπτης μετακίνησης και της ασφάλειας, και εκτιμά ότι «παίζονται» πολλά χρήματα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το πρόγραμμα ευνοεί τον τουρισμό αλλά και το εμπόριο. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «η εξαίρεση από τη βίζα είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι διπλωματικές σχέσεις είναι αμοιβαίες. Κατανοώ την ανησυχία για την τρομοκρατία, αλλά η πρόκληση είναι αν θα υιοθετήσουμε μια λογική ασπιρίνης ή αν θα αναζητήσουμε μια πιο σοβαρή λύση».