ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά

Προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς χθες το πρωί αριθμούσαν 50.411, σύμφωνα με το κυβερνητικό συντονιστικό όργανο. Ο μεγάλος όγκος πλέον συγκεντρώνεται στην ηπειρωτική χώρα, καθώς επιχειρείται να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Εκτός από τα 13.250 άτομα που κατασκήνωναν χθες στην Ειδομένη (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), στο Χέρσο Κιλκίς βρίσκονταν 3.855 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 3.513 άτομα, ενώ άλλοι 1.250 πρόσφυγες βρίσκονταν στο Πολύκαστρο (Plaza). Ο προσφυγικός πληθυσμός στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης αριθμούσε 2.246 άτομα, ενώ ακόμα 325 βρίσκονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στη Δράμα φιλοξενούνται 480 άτομα, ενώ σε δύο σημεία του νομού Καβάλας 800 (Νέα Καρβάλη 600 και 200 στην Ελευθερούπολη). Την εικόνα της Μακεδονίας ολοκληρώνει η Πιερία με 190 άτομα.

Νοτιότερα στη Λάρισα βρίσκονταν 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα Τρίκαλα 195. Στον προσφυγικό χάρτη έχει μπει και η Ηπειρος με 1.100 άτομα στον Κατσικά (έξω από τα Ιωάννινα), 162 άτομα στην Κόνιτσα, 205 στα Δολιανά και 700 στη Φιλιππιάδα. Από τη Φιλιππιάδα, πάντως, αναχώρησαν περισσότερα από 150 άτομα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αντιδράσεις υπήρχαν σε όσους μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Κατσικά, που στήθηκε πάνω στον διάδρομο προσγείωσης του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου. Περίπου 1.170 άτομα μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από το λιμάνι της Ελευσίνας στον καταυλισμό του Κατσικά, αλλά πλήθος προσφύγων περικύκλωσαν τα λεωφορεία και δεν έμπαιναν στον χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επαρκή θέρμανση και τον ελλιπή ηλεκτροφωτισμό και, γενικά, για τον ακατάλληλο χώρο. Στον χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων, ενώ αναμένεται, εάν χρειαστεί, να προστεθούν και άλλες. Γιατροί που βρίσκονταν στην υποδοχή σημείωσαν πως πολλά παιδιά ήταν άρρωστα και μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στη Στερεά (εκτός Αττικής) φιλοξενούνταν 387 άτομα στις Θερμοπύλες και 826 στη Ριτσώνα, όπου υπάρχουν πολλές καταγγελίες για πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης (δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, η θέρμανση είναι ελλιπής ή δεν υφίσταται καν).

Στην Αττική βρίσκονταν 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες συνωστίζονταν 5.132 άτομα. Χθες τα ξημερώματα κατέπλευσε το «Αριάδνη» με 582 πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322) και Χίο (260). Σύμφωνα με το Λιμενικό, από αυτούς 190 μεταφέρθηκαν το πρωί στο Αερινό Βόλου και 45 στον Αγιο Ανδρέα Αττικής.

Στην Ελευσίνα

Για να μετριάσει την κίνηση και τις συγκεντρώσεις κόσμου στο λιμάνι του Πειραιά, η κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί και το λιμάνι της Ελευσίνας (καθώς και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα). Χθες στην Ελευσίνα έδεσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.433 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι αναμενόταν να μεταφερθούν στην Πιερία. Ταυτόχρονα υπάρχει αναζήτηση χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας κοντά στο Σκαραμαγκά.

Στο Ελληνικό χθες βρίσκονταν 4.287 άτομα, στο Σχιστό 1.971, στον Ελαιώνα 712, στη Μαλακάσα 855, στο Λαύριο 721 και στον Αγιο Ανδρέα 33.

Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ορίστηκε χθες ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες τα θέματα των μεταναστών και προσφύγων.

Στη Θεσσαλονίκη ομάδα ακτιβιστών ανέβηκε νωρίς χθες το απόγευμα στον Λευκό Πύργο και κρέμασε πανό που έγραφε στα αγγλικά «Ανοιχτά σύνορα, ασφαλείς δίοδοι, σταματήστε τον πόλεμο». Προσήχθησαν τρία άτομα, τα οποία αργότερα αφέθησαν ελεύθερα.