ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση επιτροπής για στήριξη προσφυγόπουλων

Σύσταση επιτροπής για στήριξη προσφυγόπουλων

Επιτροπή, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα Γιάννη Παντή, για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Η επιτροπή θα αναλάβει την καταγραφή των παιδιών (ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν, εφόσον αυτό είναι δυνατόν), με στόχο να προσδιοριστούν οι ανάγκες υποστήριξης, φροντίδας και εκπαίδευσης. Επίσης, θα αναλάβει την καταγραφή των προσφύγων που θα μπορούσαν να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντικά στις εκπαιδευτικές δομές και δράσεις, βάσει πιστοποιημένων επαγγελματικών προσόντων και γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων.

Στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, καθώς και η επιμόρφωση του προσωπικού που θα απασχοληθεί στις δράσεις. Επίσης, κάθε άλλη επιτελική ενέργεια που αφορά την εκπόνηση των συναφών σχεδίων δράσης, την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων και των πόρων που θα αποφασιστούν. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής συστήθηκε επίσης και επιστημονική επιτροπή υποβοήθησης του έργου της, με επικεφαλής τη Λίνα Βεντούρα, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για το θέμα των προσφύγων και πώς το υπουργείο θα συνεργασθεί με την UNICEF, ο κ. Φίλης θα συναντηθεί με τον Αντονι Λέικ, εκτελεστικό διευθυντή στον ΟΗΕ για την UNICEF. Ο κ. Φίλης από την Κυριακή πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την Εκθεση Σπάνιων Αρχαιοτήτων από την πόλη Δίον του Ολύμπου, που διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Ο υπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, με Ελληνες και Αμερικανούς πανεπιστημιακούς, καθώς και με εκπαιδευτικούς των σχολείων της ομογένειας.