ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Νεβρόζ και ο Γολγοθάς των Κούρδων

nevroz1
2--3
3--3
4--2
5
6
7

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με την αγωνία για την τύχη τους να κορυφώνεται μετά και την άρνηση των ηγετών της Ε.Ε. να ανοίξουν τον «βαλκανικό διάδρομο», Κούρδοι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, γιόρτασαν το βράδυ της Κυριακής με παραδοσιακές εκδηλώσεις την εαρινή ισημερία, γνωστή σ’ εκείνους ως Νεβρόζ. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια γιορτή χαράς με πανδαισία χρωμάτων, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και διάχυτο τον πόθο της ίδρυσης δικού τους κράτους να «ευωδιάζει» την ατμόσφαιρα της πρώτης ημέρας της άνοιξης, αλλά και της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με το ημερολόγιό τους.

Τώρα όμως, στη μέση του προσφυγικού τους Γολγοθά, χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω από μια μεγάλη φωτιά που κατά το έθιμο είχαν ανάψει σ’ ένα χωράφι κοντά στον καταυλισμό, άδραξαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν το δράμα που αποτυπώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο στις λάσπες της Ειδομένης. «Ανοίξτε τα σύνορα», «το Νεβρόζ είναι μέρα ειρήνης και αγάπης», «θέλουμε ειρήνη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που διαδέχονταν τα παραδοσιακά τραγούδια τους, καθώς χόρευαν γύρω από τη φωτιά. Σε μικρή απόσταση, και από την άλλη πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής, Σύροι πρόσφυγες γιόρταζαν με δικά τους τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς, αλλά και συνθήματα όπως «εδώ πεθαίνουμε», την ημέρα της μητέρας. Οι διαμαρτυρίες για το οριστικό φράξιμο του βαλκανικού διαύλου συνεχίστηκαν και χθες με αφορμή το Νεβρόζ, με τη συμμετοχή προσφύγων/μεταναστών και άλλων εθνοτήτων του καταυλισμού που ένωσαν τη φωνή τους για άνοιγμα των συνόρων άμεσα.

Καλούν σε απεργία πείνας

Οι διαδηλωτές κρατούσαν χαρτόνια στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μέρκελ μας απογοήτευσες», «αν δεν θέλετε να μας δώσετε δικαιώματα ανθρώπων, δώστε μας δικαιώματα ζώων» και κάποιοι καλούσαν σε απεργία πείνας και δίψας επ’ αόριστον. Σε μια άλλη δική τους εκδήλωση διαμαρτυρίας Κούρδοι Γεζίντι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία του χωριού της Ειδομένης, θέλοντας να προβάλουν τις εις βάρος της εθνότητάς τους σφαγές από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη αρχίζει να ηλεκτρίζεται μετά τη γνωστοποίηση των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις οποίες δεν προβλέπεται άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης στην Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, με την απόγνωση να δίνει τη θέση της στην κρυφή ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό δείχνουν επί του παρόντος να μην επιθυμούν τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας στο εσωτερικό της Ελλάδας, ούτε βέβαια στην Τουρκία. Δηλώνουν πως θα παραμείνουν στην Ειδομένη και θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να πειστεί η Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορα. Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζουν την τεταμένη ατμόσφαιρα εκφράζουν φόβους για δύσκολες εξελίξεις εάν δεν δοθεί κάποια λύση στο αδιέξοδο που δημιουργεί η συνεχιζόμενη άρνηση των εγκλωβισμένων να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.