ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «πλάνο» συνέχισης του Κτηματολογίου έως το 2020

Το «πλάνο» συνέχισης του Κτηματολογίου έως το 2020

Την πορεία που θα ακολουθήσει για να πετύχει τον στόχο ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου έως το 2020 ανακοίνωσε χθες η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Στόχος είναι η ανάθεση του τελευταίου διαγωνισμού κτηματογράφησης να γίνει έως το τέλος του έτους, με παράλληλη ανάθεση και όσων μελετών κτηματογράφησης εκκρεμούν από το 2008 και το 2011. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους η ΕΚΧΑ θα ξεκινήσει να εισπράττει το «κτηματόσημο» από όσες κτηματογραφημένες περιοχές δεν είχε καταβληθεί.

Η νέα διοίκηση της ΕΚΧΑ (πρόεδρος Βύρων Νάκος, διευθύνων σύμβουλος Χριστίνα Κλωνάρη, αντιπρόεδρος Βασίλης Βεσκούνης) ανακοίνωσε χθες το «πλάνο» συνέχισης του έργου. Μείζον ζήτημα είναι βέβαια η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Οπως εκτίμησαν, τα απαιτούμενα 432,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), θα προέλθουν κυρίως από το «κτηματόσημο» και το αποθεματικό της ΕΚΧΑ. «Μελετώντας τις ανάγκες του έργου, προέκυψε για το 2017 ένα χρηματοδοτικό κενό 84 εκατ. ευρώ. Υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε. και τα μηνύματα που έχουμε είναι θετικά», ανέφερε ο κ. Νάκος. Οσον αφορά την εξέλιξη του έργου, όπως ανέφερε η κ. Κλωνάρη, η επαναπροκήρυξη του εναπομείναντος διαγωνισμού θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με στόχο οι μελέτες να κατακυρωθούν στο τέλος του έτους. «Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν συνυπολογίζει τις ενστάσεις. Αν οι συμμετέχοντες εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, τότε θα πρέπει να προστεθεί ένα εξάμηνο», ανέφερε. Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο της κτηματογράφησης της χώρας (16 εκατ. δικαιώματα) έχει χωριστεί σε 30 μελέτες, έναντι 28 του προηγούμενου διαγωνισμού. Ερωτώμενος από το «Κ», πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα «συνεννόησης» μεταξύ συμμετεχόντων, ο κ. Νάκος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Όμως ο στόχος ολοκλήρωσης του κτηματολογίου το 2020 δεν επηρεάζεται μόνο από τον εναπομείναντα διαγωνισμό κτηματογράφησης, αλλά και από τους παλαιούς διαγωνισμούς, όσους δεν έχουν κατακυρωθεί 5 χρόνια μετά την προκήρυξή τους (λόγω δικαστικών προσφυγών των συμμετεχόντων μελετητών). Ερωτώμενη από την «Κ», η κ. Κλωνάρη υποστήριξε ότι όλες οι μελέτες που εκκρεμούν από τα προγράμματα κτηματογράφησης του 2008 και του 2011 θα ανατεθούν μέσα στη χρονιά. «Οι μελέτες κτηματογράφησης του 2011 είχαν περιθώριο ολοκλήρωσης 46 μηνών, επομένως αν ανατεθούν έως το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους», ανέφερε. Η υποβολή δηλώσεων από τους πολίτες ξεκινά 7-8 μήνες μετά την υπογραφή των συμβάσεων. «Αυτοί που θα υποβάλλουν δήλωση, θα πρέπει να ξέρουν… πού βρίσκονται τα ακίνητά τους», ανέφερε με νόημα η κ. Κλωνάρη.

Στο πλαίσιο μιας γενικής προσπάθειας να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες εντάσσεται και η (διαρκώς αναβαλλόμενη για μικροπολιτικούς λόγους) είσπραξη του «κτηματόσημου» από τα πρώτα, πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης (1995-2005), καθώς και του δεύτερου μέρους του κτηματόσημου (1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου), αρχής γενομένης από το τέλος του έτους. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (έργο παράλληλο με το κτηματολόγιο), καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται 70 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν διασφαλιστεί.