ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε… δεύτερο χρόνο τα μέτρα για ελεγκτές

Σε… δεύτερο  χρόνο τα μέτρα  για ελεγκτές

Τη στιγμή που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τη διαρκή απειλή της τρομοκρατίας, η οποία εκδηλώθηκε χθες στην καρδιά του συστήματος μεταφορών των Βρυξελλών, υπ. Υποδομών και ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζουν νωχελικά τη θωράκιση των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας και κυρίως των εργαζομένων τους. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υποδομών με τη συμμετοχή των εταιρειών του ΟΑΣΑ, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα· μέτρα που, όμως, θα προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο. Πρακτικά μέχρι και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόσθετη πρόβλεψη για την προστασία των 125 ελεγκτών των ΣΤΑΣΥ, τα ονόματα των οποίων αναρτήθηκαν από αντιεξουσιαστές στο Διαδίκτυο με την έμμεση προτροπή άσκησης βίας εναντίον τους.

Αποτέλεσμα είναι οι έλεγχοι να μη διενεργούνται στα μέσα σταθερής τροχιάς, καθώς οι ελεγκτές απέχουν, με την ανοχή της εταιρείας, από τα καθήκοντά τους, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα. Οι εργαζόμενοι του μετρό (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό) απαντούν στην απραξία του υπουργείου Υποδομών με απεργία αύριο Πέμπτη.

Το περιστατικό της δημοσιοποίησης των στοιχείων των 125, από τους 128, ελεγκτών ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων και βανδαλισμών κατά του εξοπλισμού των σταθμών, το προηγούμενο διάστημα. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν τότε, ωστόσο περιελάμβαναν κυρίως περιπολίες αστυνομικών έξω από τους σταθμούς, αφήνοντας χωρίς θωράκιση ουσιαστικά τη δραστηριότητα εντός των σταθμών. Εργαζόμενοι στο μετρό σημειώνουν ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις στους σταθμούς κοστίζουν στις ΣΤΑΣΥ άνω των 100.000 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αντιστραφεί η γενική πεποίθηση ότι οι ελεγκτές είναι εχθροί των επιβατών, «κάτι το οποίο θα επιτευχθεί άμεσα με τις κατάλληλες καμπάνιες», όπως τόνιζαν. Και χαρακτήρισαν το περιστατικό της δημοσιοποίησης των ονομάτων ως «μεμονωμένο, το οποίο ακολούθησε τις επιθέσεις των περασμένων ημερών μεν, αλλά από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων».

Ανάληψη ευθύνης

Στο μεταξύ, στην ανάληψη ευθύνης για την καταστροφή ΑΤΜ, εκδοτηρίων και μηχανημάτων ελέγχου εισιτηρίων σε σταθμούς ΗΣΑΠ-μετρό που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα προχώρησε η ομάδα «Ελεύθερες Μετακινήσεις για Ολους». Συγκεκριμένα, η ομάδα δηλώνει υπεύθυνη για τις επιθέσεις στον σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ στις 4 Μαρτίου, στον σταθμό ΗΣΑΠ Πευκάκια στις 5/3 και στον σταθμό ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος στις 14/3. Στην προκήρυξή της, μάλιστα, απευθύνει «Κάλεσμα για την όξυνση των αντιστάσεων».

Η αυριανή κινητοποίηση του ΣΕΛΜΑ, από την άλλη, έχει τον χαρακτήρα της στάσης εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τη λήξη της, που θα κρατήσει ακινητοποιημένους τους συρμούς του μετρό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αποδίδουν, εμμέσως, δόλο στο υπ. Υποδομών για τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων, παρότι το σώμα ελεγκτών βρίσκεται εκτεθειμένο σε απειλές.