ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης καπνού

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης καπνού

Η Ελληνική Αστυνομία, το χρονικό διάστημα από 07 έως 18 Μαρτίου 2016, συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία « ECLIPSE », η οποία είχε ως αντικείμενο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων, καθώς και την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών για συναφείς υποθέσεις.

Η επιχείρηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής του Νόμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELEC), με τη συμμετοχή των Κρατών – Μελών του Κέντρου και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Κροατία, την Ουγγαρία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (π.Γ.Δ.Μ.), την Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ συμμετείχαν και οι εταίροι του Κέντρου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν συνολικά 7.554 ελέγχους, βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 929.897 τσιγάρα και 298 κιλά καπνού, ενώ σε 3 περιπτώσεις βρέθηκε και κατασχέθηκε εξοπλισμός κοπής καπνού.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 107 άτομα, εκ των οποίων 50 Ελληνες, 31 Πακιστανοί, 14 Αλβανοί, 4 Βούλγαροι, 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές, 2 Ρουμάνοι, 2 Σύριοι και ένας Σκοπιανός.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας υποδυόμενα τους διανομείς φαγητού, διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση σύλληψης Ελληνα 59 ετών στην Κομοτηνή, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 συσκευασίες και πλαστικό δοχείο με καπνό συνολικού βάρους 51,445 κιλών και δυο νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστο καπνό, συνολικού βάρους 1,902 κιλών, καθώς και αυτοσχέδιο ηλεκτρικό μηχάνημα κοπής καπνού.

Για τα παραπάνω καπνικά προϊόντα δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.