ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εκκλησία διατηρεί ζωντανή την 6η γενιά

Η Εκκλησία διατηρεί ζωντανή την 6η γενιά

Η Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις νέες γενιές Ελλήνων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και την Ελλάδα. Αυτό τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτό που, όπως είπα στον κύριο υπουργό, συμβαίνει εδώ, ένα θαυμαστό φαινόμενο. Δηλαδή το ότι είμαστε στην έκτη γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην τρίτη γενιά. Αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Δημήτριος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης για το ζήτημα της ελληνικής παιδείας στην ομογένεια της Αμερικής, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με την Εκκλησία που έχει την ευθύνη του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική. «Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό, που υπάρχουν δυνατότητες με την ενεργό δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος», δήλωσε. Ερωτώμενος για το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Από εκεί και πέρα το κράτος έχει μια σαφή πολιτική ως προς το θέμα των Ποντίων, για τη γενοκτονία των Ποντίων. Από εκεί και πέρα αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους. Δημοκρατία έχουμε και η δημοκρατία επιτρέπει τη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων. Σημασία έχει η ενότητα του ελληνισμού».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο κ. Φίλης συναντήθηκε χθες επίσης με τον επικεφαλής της UNICEF Anthony Lake. Οι δύο άντρες συζήτησαν για τη συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα των παιδιών προσφύγων στη χώρα μας. Ηδη κλιμάκιο της UNICEF, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, καταγράφει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα δράσεις.