ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο τελεσίγραφο στα υπουργεία για απογραφή των ΝΠΙΔ

Νέο τελεσίγραφο στα υπουργεία για απογραφή των ΝΠΙΔ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και επί υπουργίας Χριστόφορου Βερναρδάκη ως προς το «σίριαλ» της απογραφής των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εγχείρημα το οποίο επί του παρόντος στέφεται με αποτυχία.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την έκδοση της πρώτης εγκυκλίου, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, με την οποία ζητούσε να γίνει απογραφή των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται τουλάχιστον κατά 50% από το κράτος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης εξέδωσε χθες νέα εγκύκλιο, με την οποία δίνει «τελεσίγραφο» στα υπουργεία να αποστείλουν έως την ερχόμενη Πέμπτη λίστα με τα επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό ΝΠΙΔ. Στην εγκύκλιο, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι «οι προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων που δεν έχουν αποστείλει τον σχετικό κατάλογο, θα πρέπει να προβούν άμεσα στην αποστολή του».

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τη διαδικασία εξαιρείται η Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν υποχρεούται να προβεί σε απογραφή των επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

Ζητούμενο είναι η ακριβής αποτύπωση των φορέων, του έργου τους, του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούν, καθώς και η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται από τη μισθοδοσία ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ όσοι οργανισμοί και φορείς είναι ανενεργοί ή άνευ αντικειμένου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν χωρίς να γίνουν απολύσεις.

Η πρώτη προσπάθεια απογραφής έγινε το 2009, επί υπουργίας Θ. Πάγκαλου. Το εγχείρημα ουδέποτε (μέχρι σήμερα) ολοκληρώθηκε.

Εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των οργανισμών και των φορέων είναι περίπου 1.500. Η τελευταία προσπάθεια απογραφής έγινε επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε, περίπου 400 φορείς δεν είχαν απογραφεί και μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι.