ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγικό: Καθημερινές οι εντάσεις

Προσφυγικό: Καθημερινές οι εντάσεις

Μειωμένες αισθητά είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά τις τελευταίες ημέρες – γεγονός που αποδίδεται και στον καιρό. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι έκρυθμη, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες πιέζουν με κάθε τρόπο ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η επί διήμερο απουσία ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ΜΚΟ από την Ειδομένη όπου παραμένουν σε άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 12.000 άτομα, προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα. Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ζητεί να αδειάσει άμεσα η περιοχή, καθώς οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, ενώ έχουν σημειωθεί κλοπές στη γύρω περιοχή. Η πολιτεία είναι απούσα και οι πολιτικοί «έρχονται μόνο για επισκέψεις».

Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, καθώς πολλές από τις υφιστάμενες δομές είναι υπερπλήρεις. Εξετάζεται η χρήση εγκαταλελειμμένων εργοστασίων, εφόσον πληρούν όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες, 1.250 πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης στη Νέα Καβάλα Κιλκίς απέκλεισαν για πολλές ώρες τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ στο Πολύκαστρο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ευζώνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ενταση προκλήθηκε ανάμεσα στους μετανάστες και τους οδηγούς φορτηγών που ήθελαν να περάσουν έως ότου οι νταλίκες αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή και να ακολουθήσουν εναλλακτική διαδρομή.

Πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά έφθασαν χθες στη Θεσσαλονίκη και έστησαν σκηνές στην πλατεία Αριστοτέλους, υποστηριζόμενοι από αριστεριστές προκειμένου να πιέσουν να ανοίξουν τα σύνορα. Οπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, 76 παράτυποι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Tουρκία μέσω του Συνοριακού Σταθμού των Κήπων Εβρου. Αναλυτικά, 65 παράτυποι μετανάστες και συγκεκριμένα 40 από το Πακιστάν, 11 από το Μπανγκλαντές, 6 από το Μαρόκο, 7 από την Αλγερία και ένας από την Τυνησία, παραδόθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας–Τουρκίας. Οι υπόλοιποι 11, όλοι τουρκικής υπηκοότητας, παραδόθηκαν με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε.–Τουρκίας. Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχουν επιστραφεί συνολικά 695 παράτυποι μετανάστες. Τέλος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περιφέρειες και δήμους ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος ενέκρινε το υπ. Εσωτερικών.