ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο δύο κρατούμενοι φόρεσαν «βραχιολάκι»

vraxiolaki
fylakitrikala

Ηταν αρχές Ιουλίου 2015, όταν Bρετανός κατηγορούμενος σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το Δημόσιο, θα γινόταν ο πρώτος υπόδικος στην Ελλάδα που θα φορούσε το περίφημο βραχιολάκι. Ολα ήταν έτοιμα για την πρεμιέρα του ηλεκτρονικού μέσου επιτήρησης στη χώρα μας. Ο κατηγορούμενος είχε νοικιάσει μια γκαρσονιέρα σε ημιυπόγειο πολυκατοικίας της Αθήνας με σταθερή τηλεφωνική σύνδεση –απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε λειτουργία το μέτρο– και είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για τους κανόνες. Δεν του επιτρεπόταν να εγκαταλείψει το μικρό διαμέρισμα. Αλλωστε, το βραχιολάκι λειτουργούσε συμπληρωματικά στον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί.

Η συσκευή, βάρους μόλις 70 γραμμαρίων και αδιάβροχη στα πέντε μέτρα βάθος, τοποθετήθηκε στον αστράγαλό του. Ερμητικά κλειστή, στο εσωτερικό της είχε μικροτσίπ που συνδεόταν με ειδική συσκευή συστήματος γεω-εντοπισμού (GPS). Απαγορευόταν να την αφαιρέσει, έπρεπε να τη φορτίζει τακτικά και να είναι άμεσα διαθέσιμος στο τηλέφωνο σε περίπτωση απώλειας του σήματος. Τι θα γινόταν όμως εάν έβγαινε στον δρόμο για να πετάξει τα σκουπίδια;

Σε περίπτωση που ο κρατούμενος απομακρυνθεί από τον χώρο όπου πρέπει να βρίσκεται ειδοποιείται με ηχητικό σήμα από την ίδια τη συσκευή. Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας, αν η απώλεια σήματος ξεπεράσει τα πέντε λεπτά, η εταιρεία G4S (ανάδοχος του μέτρου ηλεκτρονικής επιτήρησης στην Ελλάδα) τηλεφωνεί στην κατοικία του κρατουμένου.

Εάν εκείνος δεν απαντήσει, η εταιρεία ενημερώνει τις αστυνομικές αρχές και την τριμελή Επιτροπή Εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο εξωτερικό σε παρόμοιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και ειδικό λογισμικό αναγνώρισης φωνής για να διαπιστωθεί εάν απαντά στην κλήση κάποιος άλλος που υποδύεται τον κρατούμενο.

Στην περίπτωση του Βρετανού υποδίκου δεν προέκυψαν σχετικά προβλήματα. Απαγορευόταν όμως ρητά να βγει από την οικία του. Στις ημέρες των δικασίμων περιπολικό τον μετέφερε στα δικαστήρια. Κινείτο χωρίς χειροπέδες και αστυνομικοί τον επιτηρούσαν διακριτικά. Φόρεσε το βραχιολάκι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου όταν έληξε το 18μηνο προσωρινής κράτησής του.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2015, το ίδιο βραχιολάκι είχε βάλει Ελληνας συγκατηγορούμενός του. Οι δύο υπόδικοι κατηγορούνται μαζί με άλλους 17 στην υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο από τις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Ο δεύτερος κατηγορούμενος που θα φοράει το βραχιολάκι μέχρι τον Ιούλιο μένει στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας. Μια από τις ανησυχίες ήταν εάν θα υπήρχε απώλεια σήματος στη συσκευή εφόσον έβγαινε στο μπαλκόνι. Μέχρι στιγμής και σε αυτόν δεν προέκυψαν σύμφωνα με την εταιρεία τεχνικά προβλήματα.

Οι μοναδικοί

Αυτοί οι δύο υπόδικοι όμως είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα που έκαναν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου, αν και ο στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η πιλοτική εφαρμογή του σε 250 κρατουμένους.

Προκειμένου να είναι το μέτρο βιώσιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 50 κρατουμένους. Σήμερα ο υπόδικος που το φοράει πληρώνει ο ίδιος τα 12,92 ευρώ του ημερησίου κόστους, ενώ το ποσό για τους άλλους 49 κρατούμενους που δεν έχουν ακόμη βρεθεί καλύπτεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η ηλεκτρονική επιτήρηση πρέπει να αξιοποιηθεί από τις δικαστικές αρχές γιατί πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και ενδείκνυται σε υποδίκους για οικονομικά εγκλήματα», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος Αριστομένης Τζαννετής, συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου υπόδικου που φόρεσε το βραχιολάκι. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης από τους 9.580 κρατουμένους των ελληνικών φυλακών, οι 2.793 είναι υπόδικοι. Αρκετοί εξ αυτών θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κατ’ οίκον περιορισμό. Μέχρι στιγμής, όμως, λίγοι φαίνεται πως ενδιαφέρονται.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, εδώ και μήνες έγιναν συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης για το βραχιολάκι. Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της εταιρείας G4S επισκέφθηκαν δικηγορικούς συλλόγους, εισαγγελείς και δικαστήρια. Απάντησαν σε ερωτήματα, πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σε Powerpoint, ετοιμάζονται τώρα να τυπώσουν φυλλάδιο για να μοιραστεί σε υποδίκους που βρίσκονται σε καταστήματα κράτησης. «Η εκστρατεία ενημέρωσης θα συνεχιστεί», λέει ο κ. Φυτράκης. «Δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια».

Συντηρητική προσέγγιση στη χώρα μας

Το βραχιολάκι χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ως μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων. Σε άλλα κράτη μπορεί όποιος το φοράει να κινείται σε συγκεκριμένη ακτίνα μέσα στην πόλη. Αλλες παραλλαγές του ίδιου μοντέλου στο εξωτερικό προβλέπουν ότι ο χρήστης του βραχιολιού θα πρέπει να επιστρέφει συγκεκριμένη ώρα στην οικία του, ή να αποφεύγει μία συγκεκριμένη περιοχή, εφόσον του έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, εφαρμόστηκε μια πιο συντηρητική και πιο οικονομική προσέγγιση. Το βραχιολάκι συμπληρώνει το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα απασχολούνται αστυνομικοί για την επιτήρηση του κρατουμένου. Το μέτρο προβλέπεται για κατάδικους ή υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ακόμη ο νόμος προβλέπει ότι το ημερήσιο κόστος χρήσης του καλύπτεται από το Δημόσιο για όποιον κρατούμενο αδυνατεί να πληρώσει.

«Δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα. Επιλέξαμε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα συμπληρωματικά σε ένα μέτρο που υπήρχε ήδη, για να κάμψουμε τους όποιους ενδοιασμούς προέκυπταν απέναντι σε έναν νεωτερισμό», λέει στην «Κ» ο κ. Ευτύχης Φυτράκης. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, πάντως, (δικαστικά συμβούλια, δικηγόροι, αλλά και κρατούμενοι) φαίνεται πως παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες παραμένουν επιφυλακτικοί ή δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.