ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ενημερώσεις» λίγο πριν διασταυρωθούν τα ξίφη

«Ενημερώσεις» λίγο πριν διασταυρωθούν τα ξίφη

Στις 4 Οκτωβρίου του 2013 ο Ελληνας πρέσβης στη Λιβύη περιέγραφε σε τηλεγράφημά του επίθεση εναντίον της ρωσικής πρεσβείας, επισημαίνοντας στο τέλος του κειμένου ότι η «ταχύτερη δυνατή αποδέσμευση του πλοίου “Alhani” θα συνέβαλε στην εκτόνωση του βεβαρημένου κλίματος που είχε δρομολογηθεί από την κατάσχεση του πλοίου από τον δικηγόρο Κώστα Πλεύρη τον Ιούνιο του 2013 στην Αθήνα». Η κατάσχεση επεβλήθη με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας του 2007, για δικηγορική αμοιβή έξι εκατ. ευρώ.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή στη Δικαιοσύνη, ο κ. Πλεύρης υπέβαλε μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και του πρώην ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, που από κοινού και για λόγους δημοσίου συμφέροντος είχαν αποφασίσει να ανακαλέσουν την άδεια που είχε δώσει το 2009 το υπουργείο Δικαιοσύνης να κατασχεθεί το περιουσιακό στοιχείο του λιβυκού κράτους.

Καλού κακού, ο κ. Πλεύρης, που θεωρεί ότι τον ζημίωσαν –κατέθεσε αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Δικαιοσύνης– κατέθεσε και τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως την βλέπει αυτός, στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.

Από τα στοιχεία που παραδόθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης λείπουν, ωστόσο, δύο κρίσιμα έγγραφα:

1. Το υπ’ αριθμόν 2651 έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2016, με το οποίο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημ. Παρασκευόπουλος δεν συμφωνεί με τη χορήγηση αδείας στον κ. Πλεύρη, ακολουθώντας τη γραμμή Βενιζέλου, προφανώς για λόγους που έχουν σχέση με τα συμφέροντα της χώρας έναντι της Λιβύης.

2. Την υπ’ αριθμόν 15/2014 (ΑΝΑΣΤ) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απορρίπτει την αίτηση του δικηγόρου, που ήθελε να ανασταλεί η απόφαση του κ. Αθανασίου. Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι «οι πράξεις με τις οποίες ενεργείται στάθμιση των επιπτώσεων στις διεθνείς σχέσεις της χώρας από τον υπουργό Δικαιοσύνης ανάγονται στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας… έχουν τον χαρακτήρα κυβερνητικών πράξεων και εκφεύγουν του ακυρωτικού ελέγχου του ΣτΕ».

Στην υπόθεση «υποβρύχια»

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση του φακέλου από τον κ. Πλεύρη στον κ. Παπαγγελόπουλο, κατέθεσε στοιχεία ο επιχειρηματίας Α.Α., κατηγορούμενος για την υπόθεση των υποβρυχίων σχετικά με αμοιβή που υπεξαίρεσε ο δικηγόρος του, στην οποία περιλαμβανόταν και το ποσό της εγγύησης για να μην κρατηθεί προσωρινά ο επιχειρηματίας.

Εναντίον του δικηγόρου ασκήθηκε τις περασμένες ημέρες δίωξη για τρία κακουργήματα, ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Στη διάρκεια της ανάκρισης, υπήρξαν μαρτυρίες ότι ένα μέρος των χρημάτων της αμοιβής διοχετεύθηκαν από τον δικηγόρο σε δικαστικό, με τον οποίο –σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δικηγόρο– συνεργαζόταν και ο οποίος ήταν σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης.

Για τον σκοπό αυτό ανοίχθηκε λογαριασμός σε μεγάλη ελβετική ιδιωτική τράπεζα, στον οποίο ο δικηγόρος, επίσης, διατηρούσε λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής δεν είχαν επιβεβαιώσει τη διαδρομή των συγκεκριμένων ποσών, ούτε αν αυτά είχαν σχέση με «παραδικαστικό κύκλωμα» με την ευρύτερη έννοια.

Δικαστικές πηγές, πάντως, ανεξάρτητες από τις δύο υποθέσεις, ανέφεραν ότι η πρακτική να παραδίδονται σε πολιτικό επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης δικόγραφα και αποδεικτικά στοιχεία υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα δεν συνηθίζεται. «Δημιουργείται ένα κλίμα αιχμαλωσίας των δικαστών που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ ο κάθε κατηγορούμενος ή ενάγων καλείται να πολιτικοποιήσει την υπόθεσή του, δίνοντας στοιχεία στην εκάστοτε κυβέρνηση», σημείωναν.