ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφορά τροφίμων από τη Δανία

Προσφορά τροφίμων από τη Δανία

Πέντε μέρες χρειάστηκαν για να φτάσει μια αποστολή αγάπης από τη Δανία στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν στις έξι το πρωί της περασμένης Τετάρτης αντίκρισαν 34 παλέτες με μπάρες δημητριακών –συνολικά 340.000 μπάρες, αποτελούμενες από φρούτα, ξηρούς καρπούς και καρύδια– που απέστειλε η δανέζικη εταιρεία Raw Βite στη χώρα μας.

«Είχε προηγηθεί επικοινωνία με την εταιρεία, η οποία αρχικά απευθύνθηκε στη Δανέζικη Τράπεζα Τροφίμων», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Νέντας από την τράπεζα τροφίμων. «Η δανέζικη, όμως, τράπεζα δεν μπορούσε να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα». Ετσι, η εταιρεία επικοινώνησε με τον ευρωπαϊκό οργανισμό FEBA (European Federation of Food Banks), μέλος του οποίου είναι από τη σύστασή της το 1995 και η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων – Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας. Η FEBA υπέδειξε ορισμένες χώρες, όπου το περισσευούμενο προϊόν θα αξιοποιείτο ορθώς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα. Η ετοιμότητα της ελληνικής ομάδας αλλά και οι εικόνες εξαθλίωσης από την Ειδομένη, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, είχαν ως αποτέλεσμα η προσφορά να έχει ως τελικό και μοναδικό αποδέκτη την Ελλάδα.

«Αναλάβαμε τη διανομή των προϊόντων, μεγάλο ποσοστό των οποίων θα αποσταλεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική – Ελαιώνας, Σχιστό, Αμυγδαλέζα», σημειώνει ο κ. Νέντας, «ενώ επτά με δέκα παλέτες θα πάνε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα οξυμμένες».

Μεγάλο μέρος της δωρεάς θα απορροφηθεί από τα ιδρύματα που τροφοδοτεί σταθερά η τράπεζα τροφίμων. Οι επωφελούμενοι εκτιμώνται σε 23.000 ανθρώπους. «Εν προκειμένω, θα πάνε σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας ανηλίκων, ή θα συμπεριληφθούν σε πακέτα τροφίμων που στέλνονται σε οικογένειες με παιδιά». Υπολογίζεται ότι σε κάθε παιδί-τρόφιμο αναλογούν εννέα τέτοιες μπάρες. Το εν λόγω προϊόν, το οποίο δεν είναι ούτε κοντόληκτο (ορισμένα τεμάχια λήγουν τον… Οκτώβριο) ούτε ελαττωματικό, θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό, και έως τώρα στην Ελλάδα διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και γυμναστήρια. «Ενδεικτικό της καλής διάθεσης των Δανών είναι ότι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος της μεταφοράς των παλετών», καταλήγει φανερά συγκινημένος ο κ. Νέντας.