ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στην υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών των Ε.Δ.

Αλλαγές στην υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών των Ε.Δ.

Πολυνομοσχέδιο με το οποίο πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), από τη θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τη σταδιοδρομία των υπαξιωματικών μέχρι την επανασύσταση της ΜΟΜΑ (ως ΜΟΜΚΑ), αλλά και την ίδρυση ενός ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Στρατού, κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα παραμείνει προς διαβούλευση έως τις 11 Απριλίου και, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα διορίζεται για τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της θητείας του για ακόμη ένα έτος. Αναλόγως, οι τρεις αρχηγοί των γενικών επιτελείων θα μπορούν να παραμένουν για δύο έτη συν ένα στη θέση τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αρχηγοί θα μπορούν να αποστρατευθούν και πριν από τη λήξη της θητείας τους «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας για σοβαρούς λόγους», όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση. Με το άρθρο 18 του ίδιου νομοσχεδίου γίνεται τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τη σταδιοδρομία των αξιωματικών. Ανάμεσα στις πρώτες τροποποιήσεις που προβλέπονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η προσθήκη μιας έκτης κατηγορίας σε όσους θεωρούνται «Σώμα των αξιωματικών των Ε.Δ.». Η προσθήκη αφορά τους «προερχόμενους από ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και πτυχιούχοι ΑΕΙ». Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες αλλαγές στη διάρκεια της θητείας των επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι, αν έχουν συμπληρώσει 12 έτη πραγματικής υπηρεσίας και παράλληλα εξασφάλισαν πτυχίο ΑΕΙ, θα μπορούν να μετατάσσονται «στο Σώμα μονίμων υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο ανωτάτου συμβουλίου».

Από το νομοσχέδιο προκύπτει ακόμα ότι τα ταμεία των Ε.Δ. διατηρούν την αυτονομία τους, καθώς συγκροτείται Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) των Ε.Δ., που θα αναλαμβάνουν έργα «τοπικού ενδιαφέροντος» σε συνεργασία με το Δημόσιο και την αυτοδιοίκηση.