ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επισκέψεις τρίτων σε σχολεία μόνο μετά το μάθημα

Επισκέψεις τρίτων σε σχολεία μόνο μετά το μάθημα

Σταματούν οι επισκέψεις τρίτων στα σχολεία εν ώρα μαθήματος. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι γενική και δεν συνδέεται με την πρόσφατη κόντρα σχετικά με τις επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας θα δώσει εντολή οι επισκέψεις μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γίνονται με πρόσκληση μόνο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και όχι κομμάτων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε με οξύτητα στην πρόσκληση που έκανε η Χρυσή Αυγή προς τάξη σχολείου να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε εγκύκλιο του ότι, «προκειμένου να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων και η διδασκαλία της εξεταστέας-διδακτέας ύλης ενόψει των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, μέχρι τη λήξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2015-16 οι επισκέψεις τρίτων στις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση ομιλιών, ενημερώσεων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται εκτός ωρολογίου προγράμματος με ευθύνη του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων των σχολικών μονάδων και με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων-κηδεμόνων των μαθητών». Μάλιστα, το υπουργείο κάνει λόγο για «μεγάλο πλήθος αιτημάτων».

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, η απόφαση θα αποκτήσει γενική ισχύ και δεν αφορά μόνο το διάστημα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Βεβαίως, το υπουργείο απαγορεύει τις επισκέψεις σε ώρες μαθημάτων έως τη λήξη του σχολικού έτους για να περιορίσει το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το διάστημα λίγο πριν από το Πάσχα και τις εξετάσεις. Την ίδια περίοδο άλλωστε, σημειώνονται μαζικές απουσίες από μαθητές, και κυρίως της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, περί τις 104.000 υποψήφιοι (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι προηγούμενων ετών) θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές για να διεκδικήσουν τις 69.985 προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Από το σύνολο των αποφοίτων γενικών λυκείων τελικά μόνο το 4% επέλεξε να εξετασθεί με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που ίσχυε έως πέρυσι (σε έξι μαθήματα, έναντι του νέου που θα εφαρμοσθεί από φέτος, με 4 υποχρεωτικά εξεταζόμενα μαθήματα και ένα προαιρετικό). Αντίθετα, περισσότεροι –περίπου 12%– είναι οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία υποψηφίων.