ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΣτΕ οι γιατροί του ΕΣΥ που ζητούν αναδρομική επιστροφή αποδοχών από το 2010

Στο ΣτΕ οι γιατροί του ΕΣΥ που ζητούν αναδρομική επιστροφή αποδοχών από το 2010

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι διεκδικούν τώρα να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και σε άλλων κρατικών νοσοκομείων, ενώ παρεμβάσεις υπέρ τους έκαναν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο του Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, συζητήθηκαν οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν στα Δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων τους, που έγιναν με το νόμο 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016) και την από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αντιβαίνουν σε μια πλειάδα διατάξεων:

α) του Συντάγματος,

β) του πρώτου πρόσθετου πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και

γ) του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.

Ακόμα, υποστηρίζουν οι γιατροί, ότι η αναδρομική μείωση των αποδοχών τους κ.λπ., είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί του πρώτους μήνες του 2017.