ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7,5 χρόνια στον προπονητή

«Ενδιαφερόμουν για τα παιδιά. Πολλά από αυτά είχαν προβλήματα. Ολα είναι ψέματα. Τα παιδιά λένε ψέματα».

Είναι τα λόγια που είπε στην απολογία του ο 58χρονος πρώην προπονητής της ομάδας μπάσκετ παίδων του «Ιωνικού Νίκαιας» Γιώργος Χατζηαθανασίου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες ομόφωνα -παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα- από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε ποινή φυλάκισης επτά ετών και έξι μηνών για τον βιασμό και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας δύο ανήλικων παιδιών την περίοδο 1997-1998.

Ο 58χρονος πρώην προπονητής, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, εξήγησε τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την πλευρά των παιδιών ως εκδίκηση. «Κάποτε είχα πάρει τη φανέλα από τον ένα τους και εκείνος κατάλαβε ότι δεν θα παίξει στον αγώνα. Ηθελε να με εκδικηθεί»…

Στον αντίποδα των ισχυρισμών του Χατζηαθανασίου οι συγκλονιστικές καταθέσεις των δύο ανήλικων θυμάτων. «Ο προπονητής μου ήταν τα πάντα για μένα. Του είχα εμπιστοσύνη. Ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει στη συνείδησή μου», είπε ενώπιον των δικαστών ο ένας 15χρονος, ενώ ο συνομήλικος φίλος του, το δεύτερο θύμα του προπονητή, αποκάλυψε πως δεν είχε το θάρρος να πει όλα όσα συνέβαιναν, αλλά όταν έμαθε τι είχε συμβεί στον φίλο του, κατέθεσε στην Αστυνομία.

Τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς των δύο ανήλικων θυμάτων που κάθονταν στο ακροατήριο της αίθουσας. Οταν οι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου αμφισβήτησαν τη βασιμότητα της κατηγορίας, οι γονείς των παιδιών στράφηκαν εναντίον τους, φωνάζοντας πως τα δύο ανήλικα δεν είναι μυθομανή. Μάλιστα ο πατέρας του δεύτερου παιδιού απείλησε πως αν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μειώσει έστω και μία ημέρα την καταδίκη του Χατζηαθανασίου, εκείνος θα γίνει εκτελεστής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή του 58χρονου από την κατηγορία του βιασμού, καθώς έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνται τα αντικειμενικά κριτήρια της πράξης και πως δεν αποδεικνύεται ότι το παιδί έφερε αντίσταση… Ευα Καραμανώλη