ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Μπαράζ κινητοποιήσεων

Συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη, ενώ τετράωρη στάση εργασίας αποφάσισε για τις 6 Ιουνίου και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 6 Ιουνίου και την Παρασκευή 8 Ιουνίου, όλοι οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας θα πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 7 έως τις 10π.μ. και από τις 3 έως τις 6μ.μ. για την απογευματινή βάρδια. Την Τετάρτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας, από τις 10π.μ. έως τις 2μ.μ., και περικύκλωση του υπουργείου Οικονομικών.

Μια εβδομάδα αργότερα, την Τετάρτη 13 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10π.μ. έως τις 3μ.μ. και, στις 10:30π.μ., από την Πλατεία Μαβίλη, πορεία διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη θα κατευθύνονται προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στις έδρες των περιφερειών θα συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΟΕΔΗΝ είναι οι οικονομικές αυξήσεις, οι προσλήψεις επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, η παύση της ανάθεσης υπηρεσιών σε ιδιώτες και το ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου, η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και η αύξηση της χρηματοδότησης της Πρόνοιας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν την αναβάθμιση του ρόλου και των παρεχομένων υπηρεσιών των Κέντρων Φροντίδας Οικογένειας και των παιδουπόλεων, αλλά και την υιοθέτηση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για το Ασφαλιστικό.

Η ΕΪΝΑΠ προχωρά στις παραπάνω κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην ισχύουσα φορολόγηση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και θεωρώντας ότι πολλά νοσοκομεία εφημερεύουν μη πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

– Μην αφήνετε φως μόνιμα αναμμένο. Βάλτε αυτόματο διακόπτη, που θα επιτρέπει σε κάποια φώτα να ανάβουν κατά τακτά διαστήματα.