ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραντεβού με τη νομιμοποίηση στα… τυφλά

Με έλλειμμα στην ενημέρωση και στα… οικονομικά τους, προσήλθαν χθες οι μετανάστες, στη διαδικασία για τη χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα μας. Αυτά τα δύο προβλήματα χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα υποβολής των δικαιολογητικών τους, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Περίπου 20.000 μετανάστες προσήλθαν χθες στους χώρους που είχαν ετοιμάσει οι δήμοι και οι κοινότητες. Πολλοί όμως από αυτούς δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, μεταξύ των οποίων και το παράβολο των 50.000 δρχ., καθώς πολλοί δήλωναν ότι δεν ήταν σε θέση να το αγοράσουν σε συνδυασμό με τη δαπάνη για την αναδρομική αγορά των 250 ενσήμων. Οι «ουρές» που παρουσιάστηκαν σε ορισμένα κέντρα υποδοχής -κυρίως στην Αθήνα- δεν έδωσαν τον τόνο στα προβλήματα της πρώτης μέρας, καθώς αυτές οφείλονταν κυρίως στην αναζήτηση ενημέρωσης και όχι κατάθεσης δικαιολογητικών.

Εκτός του οικονομικού προβλήματος που κατέγραφαν οι δημοτικοί υπάλληλοι των κέντρων κατά τη συναλλαγή τους με τους μετανάστες, το δεύτερο πρόβλημα που κατέγραψαν, ήταν το «θολό τοπίο» στο θέμα της επικύρωσης των εγγράφων που απαιτεί ο σχετικός νόμος. Πολλοί από τους μετανάστες αναζήτησαν τη σχετική επικύρωση στα αστυνομικά τμήματα, κυρίως σε Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη και Κολωνό, ενώ η επικύρωση πρέπει να γίνεται είτε από τις χώρες που προέρχονται είτε από υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτρικών.

Πάντως, ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων, η πλειονότητα των ενδιαφερομένων που προσήλθε στο ένα και μοναδικό κέντρο που λειτούργησε αναζητούσε κυρίως πληροφορίες για τη διαδικασία, ενώ δεν ήταν έτοιμοι για την κατάθεση διακαιολογητικών.

Η αναζήτηση ενημέρωσης ήταν επίσης που «μπλόκαρε» από νωρίς χθες το πρωί και το τριψήφιο νούμερο 195, που λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να κλείνει ραντεβού για την προσέλευση στα κέντρα υποδοχής.

Η υπουργός Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου, που επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Μαιζώνος, έκρινε ότι «η προετοιμασία που έχει γίνει αλλά και η ροή που υπάρχει είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα». Η υπουργός επισήμανε το γεγονός ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους προσέρχονταν στα κέντρα για πληροφορίες και υπενθύμισε ότι για τον λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν το 1464.

Ενα άλλο «περιφερειακό» πρόβλημα, αλλά όχι ασήμαντο, που επεσήμαιναν πολλοί από τους μετανάστες, αλλά είχε θίξει και η υπουργός στην πρόσφαστη συνάντησή της με τους συλλόγους μεταναστών, είναι η ύπαρξη διαφόρων μεσαζόντων, που αναλαμβάνουν με το «αζημίωτο» να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μετανάστες. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι με την εξαιρετικά απλοποιημένη διαδικασία που τελικά θεσπίστηκε, αλλά και με την ενημέρωση που παρέχεται στους ενδιαφερομένους, μπορούν να ανταποκριθούν μόνοι τους στις σχετικές διαδικασίες. Προς αυτή την κατεύθυνση χθες ο Δήμος Αθηναίων οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία του δήμου. Ξεκίνησε και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες τη διανομή ειδικού πληροφοριακού φυλλαδίου στους περίπου 20.000 μαθητές -παιδιά αλλοδαπών- που φοιτούν στα σχολεία της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την απόκτηση άδειας παραμονής.

Στον Δήμο Αθήνας, που αναμένεται συνολικά να προσέλθουν πάνω από 150.000 μετανάστες, εντοπίστηκαν χθες τα σοβαρότερα προβλήματα. Λειτούργησε μόνο ένα από τα επτά κέντρα υποδοχής, καθώς στα υπόλοιπα δεν είχε γίνει -μεταξύ άλλων- η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Στό ένα κέντρο υποβλήθηκαν πάνω από 300 αιτήσεις, ενώ μέσω του 195, κλείστηκαν 1.118 ραντεβού.

Με βάση τα στοιχεία της πρώτης μέρας λειτουργίας του ενός κέντρου, το 40,4% των τηλεφωνημάτων αφορούσε μετανάστες αλβανικής υπηκοότητας,το 12,6% βουλγαρικής, το 8,5% ρουμανικής, το 20% μετανάστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κ.ά.

Πάντως από σημερα αναμένεται να λειτουργήσουν στον Δήμο Αθηναίων τέσσερα ακόμη κέντρα, στη Χαριλάου Τρικούπη 152, Μπαϊρακτάρη 22, Κορμούλη 31 και Γαλαξία 11-13. Επίσης δύο ακόμη κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως από τον Δήμο Αθηναίων επισημαίνεται ότι δεν θα εξυπηρετούνται όσοι προσέρχονται χωρίς να έχουν κλείσει τηλεφωνικά (195) ραντεβού.

Οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει το παράβολο

Περισσότεροι από 700 αλλοδαποί πέρασαν χθες, πρώτη ημέρα της καταγραφής, από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Ερμουπόλεως 38 στα Καμίνια, χωρίς να παρουσιασθεί πρόβλημα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε στην «K» ο γενικός γραμματέας του δήμου, κ. Χαράλαμπος Λιναρδόπουλος, από τους 700 αλλοδαπούς μόνο το 15% είχε μαζί του όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Κυρίως οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί δεν είχαν μαζί το παράβολο των 50 χιλιάδων δρχ. που έπρεπε να προμηθευθούν από την Εφορία. Ετσι οι περισσότεροι, αφού έπαιρναν πληροφορίες για τα επιπλέον έγγραφα που χρειάζονταν έφευγαν για να επιστρέψουν προς καταγραφή τις επόμενες ημέρες.

Στον χώρο καταγραφής των αλλοδαπών στον Δήμο Πειραιώς εργάζονται σε δύο βάρδιες συνολικά 20 άτομα. Το έργο καταγραφής των αλλοδαπών στον Πειραιά ανέλαβε η διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας.

«Κάθε βράδυ θα γίνεται συγκέντρωση των φακέλων και στη συνέχεια θα παραδίδονται στην Περιφέρεια» τονίζει ο κ. Λιναρδόπουλος. Χθες το μεσημέρι τον χώρο καταγραφής των αλλοδαπών επισκέφθηκε η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία ενημερώθηκε σχετικώς από τον γενικό γραμματέα του δήμου. Ν. Μπ.

«Αν δεν πάρω άδεια παραμονής…»

«Ηρθα για να μάθω τι πρέπει να κάνω. Θα πρέπει, όμως, να λείψω και άλλη μέρα από τη δουλειά μου και θα έχω πρόβλημα. Είναι πολλά τα χαρτιά που θέλουν και δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα μαζέψω». Ο 27χρονος Κάουα από το Ιράκ βρίσκεται περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα. Εως σήμερα δεν επιχείρησε να αποκτήσει την πολυπόθητη πράσινη κάρτα γιατί, όπως πολλοί ακόμα οικονομικοί μετανάστες, μπήκε παράνομα στη χώρα με ελάχιστα χαρτιά στα χέρια. Χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας καταγραφής, επισκέφθηκε το μοναδικό κέντρο που λειτούργησε στον Δήμο Αθηναίων, στην οδό Μαιζώνος, «ανιχνεύοντας» την κατάσταση και προσπαθώντας να καταλάβει με ποιο τρόπο θα δώσει τέλος στην αγωνία των ελέγχων και των απελάσεων.

Εξω από τον χώρο αυτό, όπου στεγάζεται η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 1464, η κατάσταση ήταν από το πρωί δύσκολη. Εκατοντάδες (έως και χιλιάδες κάποια στιγμή) αλλοδαποί συνωστίζονταν από τα ξημερώματα, προσπαθώντας είτε να καταθέσουν τα χαρτιά τους είτε να ενημερωθούν για την όλη διαδικασία. Κάποιοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Η πρώτη δυσκολία στο πολυεθνικό αυτό μελίσσι, ήταν φυσικά η επικοινωνία.

Ο 24χρονος Ισμαήλ από την Αλβανία βρίσκεται ήδη έξι χρόνια στην Ελλάδα. Χωρίς πράσινη κάρτα και επομένως χωρίς ένσημα εργάζεται σε οικοδομές. «Πρέπει να πάρω τα χαρτιά. Είμαστε κυνηγημένοι, θέλω να ησυχάσω. Φοβάμαι, όμως, τι θα γίνει μετά τους έξι μήνες (σ.σ. που διαρκεί η άδεια παραμονής). Αν δεν πάρω την κάρτα, ξέρω ότι θα με απελάσουν. Αν την πάρω, μπορεί πάλι να με διώξουν τον επόμενο χρόνο. Να γυρίσω, όμως, πού;».

Τα προβλήματα στην εξασφάλιση των απαραίτητων δικαιολογητικών πολλά. «Δεν έχω απόδειξη ότι είμαι εδώ ένα χρόνο», λέει η 37χρονη Γκαλίνα από την Ουκρανία, οικιακή βοηθός. «Μένω μέσα στο σπίτι που δουλεύω, άρα δεν πληρώνω ενοίκιο ούτε λογαριασμούς. Μου λένε να αγοράσω 250 ένσημα για το 2000 από τον ΟΓΑ, που είναι φτηνά. Ηδη δώσαμε 50.000 δρχ για το παράβολο, πού θα βρω άλλες 100.000 για τα ένσημα;».

«Από το πρωί γίνεται… διαδήλωση», εξηγεί η κ. Μαρία Συρμοπούλου, συνεργάτις του κέντρου 1464. «Οι περισσότεροι δεν ήταν ενημερωμένοι, γι’ αυτό και μοιράσαμε σχετικά πολύγλωσσα φυλλάδια, ενώ κάποιοι υπάλληλοι βρίσκονταν στον δρόμο για να απαντούν σε ερωτήσεις». Ιδια εικόνα και στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου εκατοντάδες μετανάστες έσπευσαν να επικυρώσουν το γνήσιο της υπογραφής τους.

Η έλλειψη ενημέρωσης των υπευθύνων υπηρεσιών ήταν συχνό φαινόμενο. «Πήγα στην εφορία να πάρω παράβολο, αλλά δεν μου έδιναν επειδή δεν έχω ΑΦΜ και με έστειλαν εδώ. Εδώ μου λένε ότι δεν έχουν παράβολα και πρέπει να πάω στην εφορία», λέει ο 27χρονος Μάχερ, από την Αίγυπτο. Οι κάθε λογής επιτήδειοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους παράνομους μετανάστες. «Εχουμε δώσει τόσα λεφτά στους δικηγόρους κι ακόμα τίποτα. Ηρθα τώρα να βγάλω πράσινη κάρτα για τον άντρα μου, αλλά πρέπει να έρθει ο ίδιος», λέει η 40χρονη Μιχαλίνα από την Ουκρανία. «Δεν μπορεί, όμως, να φύγει από τη δουλειά».

Η ώρα περνά και ο κόσμος έξω από το κέντρο σταδιακά αραιώνει. «Περάστε την Πέμπτη, δεν θα δεχθούμε άλλους σήμερα», φωνάζει κάποιος υπάλληλος με μια ντουντούκα. Ενας άλλος βγαίνει στην είσοδο για να μοιράσει αριθμούς προτεραιότητας. Ολοι ορμούν προς το κέντρο. Οι αστυνόμοι του δήμου τους απωθούν. Εως το τέλος της ημέρας λίγοι είναι εκείνοι που τελικά θα καταφέρουν να μπουν στο κέντρο κι ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που θα βγουν χαμογελαστοί.

Οι απορίες τους έμειναν αναπάντητες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Αλβανός Αλντίν περιφερόταν για αρκετή ώρα στους διαδρόμους του Δήμου της Βέροιας. Μαζί με τον συμπατριώτη του άφησαν τη δουλειά τους στον Τριπόταμο για να κάνουν τα χαρτιά τους στη Βέροια, αλλά καθώς δεν μπόρεσαν να «βγάλουν άκρη», όπως είπαν, ανέβαλαν γι’ άλλη μέρα την κατάθεση της αίτησης για νομιμοποίηση.

Οι απορίες τους όπως και άλλων συμπατριωτών τους έμειναν την πρώτη μέρα αναπάντητες, καθώς το ειδικό κέντρο του Δήμου Βέροιας, ελλείψει γραφείων, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει χθες και θα ξεκινήσει μάλλον σήμερα να δέχεται δικαιολογητικά και παράβολα για τη νομιμοποίηση μεταναστών.

Ενα σύντομο οδοιπορικό στη Βέροια και στον κάμπο της, στον οποίο αυτήν την περίοδο συρρέουν πολλοί μετανάστες για να εργαστούν, έδειξε χθες ότι η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, σε πολλούς δήμους της Μακεδονίας, ξεκίνησε μετ’ εμποδίων κι έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ζητήματα που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας.

Λίγα λεπτά έξω από το δημαρχείο της πόλης χθες το πρωί ήταν αρκετά για να συγκεντρωθούν είκοσι άτομα από την Αλβανία και να ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για την περίπτωσή τους. Αλλοι έχοντας παραμάσχαλα ορισμένα από τα έγγραφα, άλλοι χωρίς ούτε ένα που να αποδεικνύει την παραμονή τους, όλοι αντιμέτωποι με το… τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μεταξύ αυτών ο Αντριάν Νίκαϊ και η σύζυγός του Μαριέτα με το μόλις ενός έτους κοριτσάκι τους. Ο σύζυγος με πράσινη κάρτα, φορολογούμενος πολίτης, η σύζυγος και το παιδί «παράνομοι».

«Είχαμε χαρτιά στα Γιαννιτσά, τώρα μένω Βέροια. Πού θα πάω για την αίτηση; Εδώ ζει όλη η οικογένειά μου αλλά ο αδερφός μου δεν εργάζεται γιατί είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Αυτός θα απελαθεί;

Μπορεί τα ερωτήματά τους να είναι απλά, αλλά είναι μόνο ορισμένα από τα προβλήματα που προκύπτουν στην πράξη και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Στον Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, η αρμόδια υπάλληλος έδινε στους ενδιαφερόμενους (μέχρι το μεσημέρι 60 άτομα) μόνο πληροφορίες και το πολύγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο.

«Αιτήσεις από αύριο», μας είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στεφανίδης. Ο δήμος έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την περιφέρεια για το πώς πρέπει να χειριστεί περιπτώσεις μεταναστών, οι οποίοι ζητούν βεβαίωση του δημοτικού συμβουλίου ότι διαμένουν στην περιοχή.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η προσέλευση στο ειδικό κέντρο που λειτουργεί στην οδό Κουντουριώτου στο Λιμάνι ήταν μεγάλη. Οπως είπε ο προϊστάμενος του Κέντρου κ. Στ. Ιωαννίδης προσήλθαν περίπου 500 άτομα (κυρίως Αλβανοί, Αφρικανοί, Αρμένιοι), αλλά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν δεν ξεπέρασαν τις 40 λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά. Το Κέντρο δέχεται αιτήσεις κατ’ αλφαβητική σειρά και ο δήμος για να αντιμετωπίζει προβλήματα συνωστισμού αποφάσισε να λειτουργήσει και άλλο κέντρο στην οδό Β. Ολγας 152 από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 μ.μ.

Ομως, ο νέος «σοσιαλιστικός» μανδύας που φόρεσε εσχάτως το κυβερνών κόμμα προκαλεί ακόμα κι ευτράπελα…