ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάλκινο μετάλλιο στις παραλίες μας

Το… χάλκινο μετάλλιο απονέμεται στη χώρα μας για την καθαρότητα των ακτών της. Ετσι υψώνουμε γαλάζια σημαία σε 351 παραλίες, σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», στο οποίο συμμετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες. Η γαλάζια σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας για οργανωμένες ακτές και μαρίνες και απονέμεται στις παραλίες εκείνες που πληρούν και τα 27 αυστηρά κριτήρια που έχουν σχέση όχι μόνο με την καθαρότητα των νερών αλλά και με την οργάνωση των ακτών, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 16. Διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ευρώπη και υπεύθυνος φορέας για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 2000 μάς χώριζαν 91 ακτές από την πρώτη θέση, φέτος κατορθώσαμε να μειώσουμε τη διαφορά στις 52. Είναι βέβαιο ότι με λίγη προσπάθεια η χώρα μας θα μπορέσει να καταλάβει την πρώτη θέση αρκεί να αυξηθούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομαρχία και να ενταθούν οι επισκέψεις ειδικευμένων επιθεωρητών στις ακτές και στις μαρίνες. Είναι γεγονός ότι αρκετές ακτές αναγκάστηκαν να υποστείλουν τη γαλάζια τους σημαία ενώ 14 την έχασαν οριστικά.

Τα συμπεράσματα απο τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες και οι ανακαλύψεις για το σημαντικότερο και περιπλοκότερο ίσως χαρακτηριστικό του ανθρώπου, τη συμπεριφορά και τις διαταραχές της θα απασχολήσουν τους ειδικούς επιστήμονες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας του ΑΠΘ, που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.