ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε»

Την ανεπάρκεια ποιοτικών ελέγχων σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας είτε αυτές παρέχονται από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα υγείας, παραδέχθηκε χθες η υφυπουργός Υγείας κ. Χριστίνα Σπυράκη, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται από τις Αρχές για τις δραστηριότητες της ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία», ιδιοκτησίας του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κ. Σπυράκη τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν γνώριζε ότι στη συγκεκριμένη κλινική εφαρμόζονταν προγράμματα απεξάρτησης και ουδείς έλεγχος έχει αποδείξει έως τώρα ότι στην «Κασταλία» γίνονταν τέτοια προγράμματα. Η υφυπουργός επεσήμανε ότι δεν υπάρχει φάκελος ιδιωτικής κλινικής στον οποίο να αναφέρεται ότι γίνονται προγράμματα απεξάρτησης. Τέτοια προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν από ιδιωτικό φορέα μόνο έπειτα από έγκριση του υπουργείου Υγείας και έως σήμερα δεν έχει δοθεί καμία τέτοια έγκριση. Απαντώντας στην καταγγελία του πρώην υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Σούρλα, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο -όπως φαίνεται από την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά- όχι μόνο γνώριζε για την εφαρμογή προγραμμάτων απεξάρτησης από την «Κασταλία» αλλά και συνεργαζόταν μαζί της, η κ. Σπυράκη είπε ότι η συμμετοχή της κλινικής στην έκθεση αφορούσε μόνο στην καταγραφή των χρηστών. Σύμφωνα άλλωστε με το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει «λουκέτο» στην «Κασταλία». Στο ίδιο θέμα, ο εισαγγελέας Σύρου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης Λυμπέρη.

Αναφορικά με τα προγράμματα απεξάρτησης με μεθαδόνη, η υφυπουργός είπε ότι στη σχετική λίστα αναμονής υπάρχουν περίπου 1.500 άτομα, τα οποία μέσα στο 2001 θα απορροφηθούν από τέσσερις νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ (μία που λειτουργεί ήδη στα Χανιά και τρεις που δημιουργούνται σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη) και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας προσεγγίζει θετικά τη χορήγηση της μεθαδόνης από ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων, ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή χορήγησης ενός άλλου υποκατάστατου, της βουπρενορφίνης, το οποίο σύμφωνα με την εμπειρία της Γαλλίας έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Πέτρος Γιαννουλάτος, έκανε λόγο για την πορεία του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς». Οπως επεσήμανε, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 210 ξενώνων και οικοτροφείων στην κοινότητα, που μέχρι το 2005 θα έχουν απορροφήσει 3.300 ασθενείς και 60 ολοκληρωμένων ψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία με προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Ηπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη, ώστε μέχρι το 2006 να καταργηθούν τα ψυχιατρικά άσυλα που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη συνάντηση των εθνικών εκπροσώπων του τομέα Ψυχικής Υγείας 20 χωρών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει αύριο και μεθαύριο το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με θέμα «Ψυχική υγεία και στίγμα σε ένα κόσμο σε κρίση: εμπειρίες από καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος, συμφιλίωση, αποστιγματισμός και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα».

Γιατροί ΙΚΑ: επί ένα μήνα επαναλαμβανόμενες απεργίες

Διευρύνεται ο κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας, καθώς οι γιατροί του ΙΚΑ Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος πραγματοποιούν από την προσεχή Δευτέρα και για έναν μήνα πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διάλογο για ένα νέο σχέδιο νόμου, όπου κύριος κορμός παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι το ΙΚΑ, με τη συμμετοχή όλων των γιατρών του και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας επιθυμεί ο καθείς. Επίσης διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, νέο μισθολόγιο βαθμολόγιο και χωρίς επανακρίσεις για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ Αθηνών-Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Χροναίος επεσήμανε ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα-τέρατος (Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας) που θα εντάξει στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ τέσσερα εκατομμύρια νέους ασφαλισμένους, με μείωση ιατρικού προσωπικού, αύξηση του χρόνου αναμονής στα ραντεβού και χωρίς δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Και τόνισε ότι αυτό βάζει «φρένο» σε κάθε θετική προσπάθεια του διοικητή του ΙΚΑ για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, συμβολικό κλείσιμο κόμβων και διανομή ενημερωτικού υλικού πραγματοποιούν σήμερα στη λεωφόρο Κηφισίας (κόμβος Αμαρουσίου), στη Μεσογείων (κόμβος Κατεχάκη), στην πλατεία Μαβίλη και στις λεωφόρους Καβάλας (ύψος Δαφνιού) και Αλεξάνδρας (ύψος ΓΑΔΑ) οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αύριο στις 9.30 π.μ. οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν ανακοίνωση προς τους πολίτες στον κόμβο των Αμπελοκήπων. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με επτάωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα την ερχόμενη Τετάρτη και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

– Τη διαφοροποίηση και ανάπτυξη κρίσιμων περιοχών (ορεινές, παράκτιες κ.λπ.).