ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αγγίζει» τη μηδενική αύξηση ο πληθυσμός στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των δεικτών γονιμότητας στο σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών παρουσιάζει ο πληθυσμός της χώρας μας, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε στη μηδενική αύξηση πληθυσμού γρηγορότερα απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί. Παράλληλα, έχουμε τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης πληθυσμού σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευγένιος Κουμαντάκης, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδας χαρακτηρίζεται βραδείας αυξήσεως, χαμηλής γεννητικότητας και θνησιμότητας με χαρακτηριστικές τάσεις γήρανσης και με σοβαρές επιρροές από την εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση. Ειδικότερα, ο δείκτης γονιμότητας, δηλαδή ο μέσος όρος γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, από 2,33 που ήταν το 1975, έπεσε στο 1,34 το 1998. Και μάλιστα τη στιγμή που το απαραίτητο όριο για τη διατήρηση της ομοιοστασίας του πληθυσμού είναι 2,1 ανά γυναίκα. Από το 1981 έως το 1998 παρουσιάστηκε μείωση κατά 30% στις γεννήσεις (140.753 έναντι 100.894), ενώ το 1998 για πρώτη φορά ο απόλυτος αριθμός θανάτων (102.688) ξεπέρασε τον απόλυτο αριθμό γεννήσεων, εξαιτίας κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού στην Ευρώπη και όπως τόνισε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, υπεύθυνος του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Αρεταίειο νοσοκομείο, κ. Οδυσσέας Γρηγορίου, μόλις δύο στις εκατό Ελληνίδες γόνιμης ηλικίας χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι. Ο αριθμός αυτός μας κατατάσσει στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας από τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αντίθετα παρουσιάζουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτρώσεων. Ενώ ο μέσος όρος των εκτρώσεων στην Ευρώπη είναι 10 ανά 1000 γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα εφαρμόζονται περίπου 15-20 εκτρώσεις ανά 1.000 γυναίκες. Ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νίκος Σαλάκος επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι εκτρώσεις στη χώρα μας μειώνονται όπως άλλωστε μειώνονται και οι κυήσεις στην εφηβεία, όμως παραμένουν σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ερευνα ΣΔΟΕ για τις συνταγές στην «Κασταλία»