ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργιακό κρεσέντο στην Υγεία

Γενικεύονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας την ερχόμενη εβδομάδα καθώς εκτός από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία και τους γιατρούς του ΙΚΑ, στον απεργιακό «χορό» μετέχουν από τη Δευτέρα και οι πανεπιστημιακοί γιατροί Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Χθες στη γενική συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών από κάθε διδακτικό, ερευνητικό και κλινικό έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της εδομάδας. Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει προχθές και ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν εκ νέου γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί αντιδρούν στον νόμο για το «Νέο ΕΣΥ» του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών γιατρών.

Με προσωπικό ασφαλείας όμως θα λειτουργούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας την Τετάρτη 13 Ιουνίου από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, καθώς το νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό θα πραγματοποιήσει επτάωρη στάση εργασίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα (Πλατεία Μαβίλης) και Θεσσαλονίκη (Καμάρα) στις 10 το πρωί και θα ακολουθήσουν πορείες προς τα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Υγείας και Μακεδονίας-Θράκης αντίστοιχα. Για την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις έδρες των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠεΣΥ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων 6.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ένταξη των επαγγελμάτων στα ανθυγιεινά με ειδικό συνταξοδοτικό καθεστώς, καθώς και τετραπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος και διπλασιασμό του ωρομισθίου για αργίες και νυχτερινά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Πρόνοιας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε την αύξηση επιδόματος (από 6.000 σε 9.000 δραχμές) που καταβάλλεται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν θερμό καλοκαίρι στον χώρο της υγείας, επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο που αρχίζουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το 2002, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται αύξηση ύψους 3.000 δραχμών ενός ειδικού επιδόματος και με δεδομένο τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στα νοσοκομεία, όταν μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων λαμβάνουν επιδόματα ύψους 50.000 και 100.000 δραχμών.

Τη Δευτέρα αρχίζουν και οι τέσσερις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ όλης της χώρας, που ζητούν την απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, ιατρικό βαθμολόγιο και μισθολόγιο καθώς και αναβάθμιση της παρεχόμενης Πρωτοβάθμιας Φρονίδας Υγείας με κύριο «κορμό» το ΙΚΑ. Την Πέμπτη το πρωί οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ακόμη, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου το πόρισμα της επιτροπής ειδικών επιστημόνων που κατατέθηκε στη Βουλή δικαίωσε πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, αφού σύμφωνα με αυτό, στην Αττική μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα 39 συχνότητες και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκανε δεκτή την πρότασή της.