ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλοδαποί σπουδαστές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ

Ανοίγουν τα σύνορα της ελληνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στους αλλοδαπούς. Σε χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΙΙΕΚ) αποφασίσθηκε η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κατάρτιση αλλοδαπών αποφοίτων Λυκείου στα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», θα επιδιωχθεί η επίσπευση της θέσπισης του απαιραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε η απόφαση να ισχύσει από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την πρόταση των εκπροσώπων της ΠΕΙΙΕΚ. Μάλιστα, ορισμένα ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν ήδη αναπτύξει επιχειρηματικά σχέδια με επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέους χώρους, ώστε να είναι προετοιμασμένα εγκαίρως. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ εκτιμούν ότι με το άνοιγμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αλλοδαπούς θα τονώσουν τις δραστηριότητές τους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί συρρίκνωση του αριθμού των σπουδαστών τους με δεδομένη την αύξηση των θέσεων στα δημόσια ΙΕΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΕΚ -εποπτεύοντα οργανισμού στα ιδιωτικά ΙΕΚ- μεταξύ 1997 και 2000 καταγράφηκε αύξηση κατά 64% του αριθμού των εγγραφών στα δημόσια ΙΕΚ και αντίστοιχη μείωση κατά 30% των εγγραφών στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Οπως εκτιμάται, ο κύριος όγκος των ξένων σπουδαστών θα προέρχεται από βαλκανικές χώρες, Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, την Αφρική και την Ασία. Οι κύριες δυσκολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι, όπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ κ. Παν. Μαΐστρος, τρεις:

– Πώς θα βεβαιωθεί ότι οι νέοι έρχονται για να σπουδάσουν και όχι για να παραμείνουν στην Ελλάδα ως οικονομικοί μετανάταστες, χρησιμοποιώντας τις σπουδές στα ΙΕΚ ως πρόσχημα.

– Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των τίτλων σπουδών των αλλοδαπών.

– Ποια θα είναι η γλώσσα κατάρτισης. Για τον σκοπό αυτό τα ΙΕΚ προσανατολίζονται να δημιουργήσουν ταχύρρυθμα τμήματα εκμάθησης των Ελληνικών.

Ταυτόχρονα στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΟΕΕΚ και της ΠΕΙΙΕΚ συμφωνήθηκε να προκηρυχθούν νέες ειδικότητες, που θα σχετίζονται κυρίως με την πληροφορική. Επίσης, θα δημιουργηθούν ειδικότητες για τεχνικά επαγγέλματα για απόφοιτους Γυμνασίου.

Διαμαρτυρία υποτρόφων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δραχμή από τις υποτροφίες τους δεν έχουν δει εδώ και έξι μήνες αλλοδαποί φοιτητές-υπότροφοι του υπουργείου Εξωτερικών που φοιτούν σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες τους συνιστούν υπομονή κι αναμονή.

Οι υπότροφοι αυτοί (περί τους 300 στη Βόρεια Ελλάδα) προέρχονται από Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, αραβικές και αφρικανικές χώρες καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής και έχουν επιλεγεί βάσει της καλής βαθμολογίας που είχαν σαν απόφοιτοι στις χώρες τους λαμβάνοντας μηνιαία υποτροφία 125 χιλιάδων δραχμών από το ΥΠΕΞ και πληρωμή κάθε δίμηνο. Τα ποσά τους πρώτους μήνες καταβλήθηκαν κανονικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο όμως οι υποτροφίες καθυστερούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπαλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν την καθυστέρηση στη μη έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.