ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελείς κατά αστυνομικών… και μαθήματα συμπεριφοράς

Στον Αρειο Πάγο διαβιβάζεται η δικογραφία, που σχηματίστηκε για το χθεσινό επεισόδιο με πρωταγωνιστές έναν τροχονόμο και έναν αντεισαγγελέα, στην εθνική οδό Αθηνών-Μαρκοπούλου. Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ηλίας Γκούμας, ο οποίος κατηγορεί τον τροχονόμο Δημήτρη Σαμπάνη για προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος του αλλά και παράνομη κατακράτησή του, έδωσε χθες αναφορά με όλες τις λεπτομέρειες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Λάμπρο Καράμπελα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας με τη σειρά του απέστειλε την αναφορά αλλά και αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο επιθεωρητή, αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Χαράλαμπο Μυρσινιά, ο οποίος και θα αποφανθεί αν συντρέχει περίπτωση πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ευθύνες του αντεισαγγελέα Εφετών.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο τροχονόμος σταμάτησε τον αντεισαγγελέα Εφετών επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Σύμφωνα με τον τροχονόμο ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται ότι προέβαλε την ιδιότητά του για να αποφύγει την κλήση. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του αντεισαγγελέα, ο οποίος όπως σημειώνει στην αναφορά του έδωσε κανονικά στον τροχονόμο άδεια και δίπλωμα οδήγησης όχι όμως και την ταυτότητά του γιατί δεν την είχε μαζί του. «Εδωσα την κάρτα εισόδου μου στο Εφετείο και του είπα ότι είμαι εισαγγελέας, όχι για να αποφύγω τη βεβαίωση της παράβασης αλλά για να διευκολύνω τον τροχονόμο στη διαπίστωση στοιχείων της ταυτότητάς μου», αναφέρει ο κ. Γκούμας στην αναφορά του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο τροχονόμος του φέρθηκε προσβλητικά λέγοντας: «Κοίτα ρε ένας εισαγγελέας που πάει και δικάζει».

Σχολιάζοντας το περιστατικό η Ενωση Εισαγγελέων σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει πως οι εισαγγελείς δεν απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση από τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν έννομη προστασία. Επιπλέον, η Ενωση συνιστά στους αστυνομικούς να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους δεδομένου ότι η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι νεότερες τεχνικές όσον αφορά στα στεντς (μεταλλικοί νάρθηκες που τοποθετούνται σε στενωμένα αγγεία με σκοπό το «άνοιγμά τους») οι οποίες αφορούν την απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών στο σημείο της στένωσης. Οπως τόνισαν ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, πρόκειται για ουσίες κυτταροστατικές, όπως η ραπαμικίνη -που χρησιμοποιούνται στην ογκολογία- οι οποίες αναστέλλουν την επαναστένωση, ένα από τα σημαντικά προβλήματα της επεμβατικής καρδιολογίας με την αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) και τα στεντς. Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού η τοποθέτηση των στεντς με τη ραπαμικίνη στους πρώτους 30 ασθενείς συνδυάστηκε με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να παρουσιάσει κανείς επαναστένωση το πρώτο εξάμηνο.