ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δύστος»: Εκρηκτικό κλίμα στη δίκη

Μέσα σε μια αποπνικτική αίθουσα, όπου βρέθηκαν, δικαστές, δικηγόροι, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, ακροατήριο και Μέσα Ενημέρωσης -περισσότερα από εκατό άτομα- ξεκίνησε χθες το πρωί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς η δίκη του ναυαγίου του τσιμεντάδικου «Δύστος» όπου έχασαν τη ζωή τους είκοσι άτομα όταν βυθίσθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1996 στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύμης Ευβοίας.

Οι συγγενείς

Από νωρίς το πρωί η παρουσία των συγγενών των αδικοχαμένων ναυτικών του «Δύστος» δημιούργησε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αποκορύφωμα της χθεσινής ημέρας το ξέσπασμα ενός πατέρα, που προφανώς παρερμήνευσε τη διακοπή, που πρότεινε ο πρόεδρος της έδρας προκειμένου να αποσυρθεί το δικαστήριο για να αποφανθεί επί ενός αιτήματος που έθεσε συνήγορος της υπεράσπισης. «Πέντε χρόνια περιμένουμε να δικασθούν οι ένοχοι και τώρα φεύγετε»; φώναξε σε έντονο ύφος και συνέχισε: «Καλά δεν υπάρχει Δικαιοσύνη; Η θάλασσα τότε βάφτηκε κόκκινη με το αίμα των παιδιών μας. Τι θα γίνει με αυτούς που τους έπνιξαν;». Προς στιγμήν το κλίμα φορτίσθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο ίδιος επετέθη φραστικά και προς τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων απομακρύνθηκε και επήλθε η ηρεμία…

Από την πλευρά τής υπεράσπισης τέθηκαν διάφορα αιτήματα για αναβολή της δίκης ή ακόμη και για διακοπή της τα οποία απερρίφθησαν ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Λεωνίδα Νικολόπουλου. Το δικαστήριο, πάντως, ικανοποίησε μερικώς το αίτημα της υπεράσπισης για αποβολή της Πολιτικής Αγωγής ως προς το σκέλος των οικονομικών αποζημιώσεων και παρέμεινε μόνο ένας συνήγορος, που εκπροσωπεί οικογένεια θύματος η οποία δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα την αποζημίωση. Για όλη την υπόλοιπη διαδικασία η Πολιτική Αγωγή θα παρίσταται στο ακροατήριο. Αργά χθες το απόγευμα το δικαστήριο διέκοψε και η δίκη θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης κ Γιάννη Ηρειώτη, ο οποίος τόσο κατά τη διάρκεια της δίκης όσο και μετά τη διακοπή της κατήγγειλε ότι «κυκλοφόρησε η πληροφορία» πως ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή να ξεκινήσει η δίκη πάση θυσία. Τόνισε, δε, ότι «εάν αληθεύει αυτό, λυπάμαι που έχουμε το κ. Σταθόπουλο υπουργό Δικαιοσύνης». Τόσο ο κ. Ηρειώτης όσο και ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης, που παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης, κατήγγειλαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι εάν αληθεύει η πληροφορία για εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης τότε έχουμε κατάλυση του Συντάγματος. Η συγκεκριμένη καταγγελία υποχρέωσε τον πρόεδρο της έδρας να δηλώσει ότι ούτε ο ίδιος αλλά ούτε κανείς άλλος έλαβαν παρόμοια εντολή.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 15 άτομα μέλη της διοίκησης της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής», της «Δύστος ΝΕ», του Ελληνικού Νηογνώμονα καθώς και δυο ιδιώτες. Εναντίον τους εκκρεμούν οι κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος. Να σημειωθεί ότι ο πρώην τεχνικός σύμβουλος του Ελληνικού Νηογνώμονα Δ. Μελισσινός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του Δύστος δικάζεται και για την υπόθεση του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου Iron Andonis.