ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εγκατάλειψη της πλατείας Τερψιθέας στον Πειραιά

Ενας από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στο κέντρο του Πειραιά καταστρέφεται καθημερινά από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Στο κάτω τμήμα της πλατείας Τερψιθέας τα αιωνόβια δένδρα και η βλάστηση ξεραίνονται ελλείψει φροντίδας, τα σκουπίδια συσσωρεύονται καθημερινά, οι κοινόχρηστοι χώροι γίνονται καταφύγιο για άστεγους, αλλά και περιθωριακά στοιχεία. Αιτία για όλα αυτά, σύμφωνα με τους περίοικους, η προσπάθεια του δήμου για μετατροπή της πλατείας σε χώρο στάθμευσης, προσπάθεια που σε πρώτη φάση τουλάχιστον φαίνεται να ναυάγησε.

Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής για τη σωτηρία του κάτω τμήματος της πλατείας Τερψιθέας στον Πειραιά ξεκίνησε το 1999, όταν ο δήμος τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, αποφασίζοντας την ανέγερση γκαράζ 450 θέσεων στο τμήμα της πλατείας που, ακολουθώντας το ανάγλυφο του Πειραιά, βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από το επάνω τμήμα της πλατείας, με την οποία τη χωρίζει η οδός Κολοκοτρώνη.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Οι κάτοικοι έκαναν ένσταση, που απορρίφθηκε από τον δήμο. Τότε προσέφυγαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία ακύρωσε τον Ιούλιο του 2000 την απόφαση του δήμου.

Η «απάντηση» του δήμου ήταν ξεκάθαρη: Το συγκεκριμένο τμήμα της πλατείας, που χρονολογείται από το 1835 (έργο των αρχιτεκτόνων – πολεοδόμων Κλεάνθη και Σάουμπερτ) εγκαταλείφθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση όγκων σκουπιδιών και τη σταδιακή καταστροφή μεγάλου μέρους των φυτών που τη στόλιζαν. Από το καλοκαίρι του 2000 έως σήμερα, εστάλη μόλις μία φορά δημοτικό συνεργείο για τη φροντίδα της πλατείας, στις αρχές του έτους: έκτοτε η πλατεία αφέθηκε και πάλι στην τύχη της. «Η πλατεία Τερψιθέας, μαζί με τον Τινάνειο κήπο είναι οι τελευταίοι χώροι πρασίνου στο κέντρο του Πειραιά, που συνεχώς υποβαθμίζεται. Προς τι, όμως, η μακρόχρονη εγκατάλειψη, εφόσον ο δήμος δεν πρόκειται να κατασκευάσει γκαράζ;», αναρωτιούνται οι περίοικοι.