ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σώστε τις εικόνες σας σε δίσκο DVD

Αφού η βιομηχανία ηλεκτρονικών έλυσε το πρόβλημα του ήχου και του οικιακού κινηματογράφου με την καθιέρωση του DVD και του SACD, στρέφεται τώρα προς την ανανέωση μιας άλλης φιλικής συσκευής: του βίντεο. Τα πράγματα εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολα και ευαίσθητα. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την αναπαραγωγή έτοιμου υλικού που αγοράζουμε σε μορφή δίσκων από τα δισκοπωλεία ή ενοικιάζουμε από τα βιντεοκλάμπ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η περίφημη δυνατότητα της εγγραφής. Στο θέμα αυτό κάθε κατασκευαστής τραβά το δρόμο του, προτείνοντάς μας πλήθος εναλλακτικών λύσεων που ως στόχο έχουν την αντικατάσταση της γνωστή μας βιντεοκασέτας. Κακά τα ψέματα στην ψηφιακή εποχή τα βίντεο θα πρέπει να αλλάξουν ρόλο και να γίνουν πιο έξυπνα και δημιουργικά. Το βίντεο, η συσκευή αυτή που όλοι λίγο-πολύ έχουμε κάτω από την τηλεόραση, μετράει πολλές δεκαετίες πια στην πλάτη της με αποτέλεσμα να δείχνει ως ξεπερασμένη συγκριτικά με τα νέα μέσα όπως είναι το DVD και η ψηφιακή τηλεόραση. Το πλήθος των βιντεοκασετών που συγκεντρώναμε όλα αυτά τα χρόνια, οι δικές μας παραγωγές (γάμοι, εκδηλώσεις, διακοπές…) αλλά και οι συλλογές με τις αγαπημένες εκπομπές μαγνητοσκοπημένες από την τηλεόραση μαραζώνουν σε κάποιο συρτάρι ή αποθήκη. Η ποιότητά τους μειώνεται με τον χρόνο, ενώ ο όγκος τους είναι πια απαγορευτικός για περαιτέρω αποθήκευση. Είναι βλέπετε και η νέα γενιά που ασχολείται πολύ πιο έντονα από τους παλιούς με τη βιντεοληψία και γενικά με τη βιντεοεγγραφή, είτε με βιντεοκάμερα είτε από την τηλεόραση, που αναζητά λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η δυσχρηστία των συσκευών βίντεο, γνωστά και ως VHS, το μέγεθος των κασετών αλλά και η χαμηλή ποιότητα που διαθέτουν, οδηγούν τη βιομηχανία προς την ανάπτυξη νέων τρόπων βιντεοεγγραφής. Μόνο που σήμερα, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, το αποτέλεσμα που προτείνουν είναι κατά πολλές φορές καλύτερο από ό,τι είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μια ακόμη επανάσταση καταφτάνει. Ηδη οι πρώτες της εφαρμογές θα εμφανιστούν στην αγορά αυτό το καλοκαίρι, παίρνοντας μέχρι τα Χριστούγεννα ρυθμό χιονοστιβάδας.

Εγγραφή σε DVD

Δεν είναι κάτι καινούργιο και όλοι σίγουρα λίγο-πολύ έχουμε διαβάσει γι’ αυτό. Το γεγονός είναι ότι ακόμη στην αγορά δεν έχουν εμφανιστεί οι συσκευές που θα επιτρέψουν εγγραφή σε DVD. Το βασικό πρόβλημα είχε πάλι να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και με την πειρατεία. Βλέπετε όλα τα καινούρια ψηφιακά μέσα έχουν υψηλή ποιότητα και οι κινηματογραφικές εταιρίες φοβούνται πολύ τις αντιγραφές και την παράνομη διαμονή της «περιουσίας» τους. Το πρώτο DVD εγγραφής που θα βγει στην αγορά θα είναι το DVDR-1000 της Philips και θα είναι βασισμένο στο επανεγγράψιμο σύστημα DVD+RW, το οποίο υπόσχεται υψηλή συμβατότητα των δίσκων που θα γράφει με τα σημερινά DVD player. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν δύο ακόμη συστήματα εγγραφής σε DVD, τα DVD-RAM και DVD-RW, τα οποία όμως δεν είναι εντελώς συμβατά με υπάρχοντα DVD player. Το Philips δείχνει ως πιο ανταγωνιστικό από τα άλλα και το σπουδαιότερο βρίσκεται ήδη στη γραμμή παραγωγής. Το μηχάνημα της Philips θα κοστίζει 2.000 ευρώ και ο δίσκος 20 ευρώ, θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ποιότητας εγγραφής, όπου το χαμηλότερης ποιότητας θα μπορεί να γράψει κανείς έως τέσσερις ώρες και το υψηλότερης ποιότητας έως μία ώρα πρόγραμμα σ’ ένα δίσκο. Σε κάθε DVD-R θα δημιουργούνται ειδικά μενού σαν και αυτά που γνωρίζουμε από τους κοινούς δίσκους DVD που θα αποτελούν και τα περιεχόμενα του δίσκου. Εννοείται, βέβαια, ότι οι συσκευές αυτές θα διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη για προγραμματιζόμενες εγγραφές από τα κανάλια, όπως ακριβώς δηλαδή έχουν σήμερα και τα κοινά βίντεο VHS. Επίσης, θα υπάρχει ψηφιακή είσοδος MiniDV για να μεταφέρουμε τις λήψεις μας κατευθείαν σε δίσκο DVD από την ψηφιακή μας βιντεοκάμερα ή από τον υπολογιστή μας. Με τις συσκευές DVD εγγραφής θα μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε όλες τις βιντεοκασέτες μας σε δισκάκια DVD κάτι που είναι αρκετά χρήσιμο. Μάλιστα οι μονάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν την ποιότητα των παλιών βιντεοκασετών. Το φρεσκάρισμα αυτό θα δώσει νέα ζωή στις συλλογές μας. Μη σκεφτείτε όμως να αντιγράψετε δίσκους DVD σε DVD-R όπως κάνουμε σήμερα με τα CD εγγραφής, κάτι τέτοιο θα είναι εντελώς αδύνατο μιας και η καταπολέμηση της πειρατείας ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας για τη σχεδίαση των νέων αυτών ψηφιακών βίντεο.

Πολύ σκληροί…

Εγγραφή σε βίντεο, βέβαια, δεν σημαίνει μόνο αντιγραφή. Ο παράγοντας της δημιουργίας είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο. Οι υπολογιστές από τη μια και τα εύκολα στη χρήση προγράμματα από την άλλη έχουν δώσει στον μέσο χρήστη τη δυνατότητα να αισθάνεται όπως ένας σκηνοθέτης. Να μοντάρει τις λήψεις του με τη βιντεοκάμερα, να ενθέτει εικόνες, να αλλάζει ήχους και γενικά να αυξάνει σημαντικά τη θεαματικότητα όσων ο ίδιος έχει καταγράψει. Είναι τόσο εύκολο πια το μοντάζ και τόσο προσιτά τα εργαλεία που προσφέρονται, που λίγα χρόνια πριν ούτε τα μεγάλα στούντιο τηλεόρασης διέθεταν. Τα DVD εγγραφής θα χρησιμοποιηθούν και σε αυτόν τον τομέα. Στην αγορά, όμως, αναμένεται να εμφανιστούν και βίντεο με σκληρό δίσκο. Οπως για παράδειγμα το ΗΜ-ΗDS1 της JVC. Ο σκληρός δίσκος θα λειτουργεί ως «πρόχειρη» μνήμη και μάλιστα μη γραμμική όπου ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει κομμάτια από τις λήψεις του για μοντάζ. Το συγκεκριμένο μοντέλο της JVC εκτός από το σκληρό δίσκο περιλαμβάνει και μονάδα αναλογικού βίντεο Super VHS για την τελική μεταφορά του μονταρισμένου υλικού από το σκληρό δίσκο σε κασέτα. Μια τέτοια συσκευή δεν είναι απλά και μόνο ένα βίντεο. Μπορεί να μετατρέψει την τηλεόρασή μας σε μια πιο προσωπική συσκευή. Ο σκληρός δίσκος (χωρητικότητας 40GB) που διαθέτει έχει την ικανότητα να γράφει (αλλά και να αναπαράγει ταυτόχρονα) σε πραγματικό χρόνο όποιο κανάλι θέλουμε. Μπορούμε με το πάτημα ενός πλήκτρου να κάνουμε όσα ριπλέι θέλουμε μιας σκηνής ή μιας φάσης, ενώ το «ζωντανό» πρόγραμμα συνεχίζεται στην τηλεόραση. Ακόμη μπορούμε, για παράδειγμα, να «παγώσουμε» τις ειδήσεις και να τις «παίξουμε» μερικά λεπτά αργότερα. Ο σκληρός δίσκος θα κρατήσει για μας την «ζωντανή» εκπομπή… ζωντανή και δεν θα χάσουμε ποτέ λεπτό τηλεθέασης όσες φορές και αν μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Τέτοιου είδους βίντεο πρόκειται να δούμε πολλά στο μέλλον. Στο JVC πραγματοποιεί οπτική αναζήτηση μιας εγγραφής με ταχύτητα έως και 360 φορές της κανονικής, κάτι που σε κανένα DVD δεν μπορούμε να φτάσουμε.

Αλλα ψηφιακά βίντεο

Για όσους δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν για τα νέα μέσα εγγραφής εικόνας υπάρχουν και άλλες ψηφιακές λύσεις. Η πιο αποδεκτή είναι οι ψηφιακές βιντεοκάμερες που φέρουν εκτός από έξοδο και είσοδο εικόνας, είτε σε ψηφιακή μορφή (MiniDV) είτε σε αναλογική. Πρόκειται για ακριβά μοντέλα και καλό είναι όταν αγοράζουμε βιντεοκάμερα να ζητάμε τη δυνατότητα αυτή που λέγεται DVin.

Ενας άλλος τρόπος είναι τα ψηφιακά βίντεο D-VHS τα οποία είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην αγορά στο χώρο του ποιοτικού βίντεο. Το αρνητικό είναι ότι βασίζονται σε κασέτα (αργή αναζήτηση) και δεν υπάρχει μεγάλη εγκατεστημένη βάση. Ο κλασικός τρόπος, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο υπολογιστής όπου και σκληρό δίσκο διαθέτει και ψηφιακές εισόδους αλλά και (είναι δυνατόν) οδηγό DVD εγγραφής. Οπως είναι για παράδειγμα ο οδηγός επανεγγράψιμου DVD της Pioneer με κωδικό DVR-Α03.

Με αυτόν μπορούμε να κατασκευάζουμε δίσκους DVD κατάλληλους για αναπαραγωγή από τα κοινά DVD player. Ο υπολογιστής ως εργαλείο για ψηφιακή εγγραφή (και επεξεργασία) βίντεο απευθύνεται κυρίως σε απαιτητικούς ερασιτέχνες που θέλουν καλλιτεχνικό μοντάζ ακριβείας. Η μαζική αγορά όμως δεν ανήκει στα PC, αλλά στις οικιακές συσκευές. Το σίγουρο είναι ότι το βίντεο κάτω από το τραπεζάκι της τηλεόρασης απειλείται και μαζί του μια ολόκληρη εποχή κασετών…

Εκτός από τον ρόλο της σουμάδας ως κέρασμα σε χαρές, υπήρξε και δημοφιλές αναψυκτικό σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία, κυρίως όμως για τα γυναικόπαιδα. Υπήρξαν βλέπετε εποχές όπου οι άντρες δεν έπρεπε να δείχνουν προτίμηση σε γλυκά εν γένει. Στη Λευκάδα, όταν ήμουν παιδί, η κυριακάτικη έξοδος όταν ο καιρός ήταν καλός, ήταν στην άκρη (τότε) της πόλης, στο καφενείο του Πάλα, όπου η σομάδα προσφερόταν με κρύο νερό από το πηγάδι και συνοδευόταν με δύο ημίγλυκα παξιμάδια, αποκλειστικότητα του φούρνου Ζωιτά, με ολόκληρα μπαλάκια κόλιαντρου. Αξεπέραστη γεύση που όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να πετύχω. Εννοείται ότι το παξιμάδι το έκοβες στα δύο και το βουτούσες στο άσπρο γαλακτώδες ποτό που ευωδίαζε και όταν ο κόκκος του κόλιαντρου έσπαζε στο δόντι, ο συνδυασμός των αρωμάτων ήταν τουλάχιστον απογειωτικός.