ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: η Αττική εν κινδύνω

Η «μαύρη τρύπα», που διαπιστώνεται στα μέτρα πρόληψης για τη δασοπυροπροστασία στην Αττική και οι άσχημες καιρικές προβλέψεις, που υπάρχουν συνολικά για τη Μεσόγειο, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το «θερμό περιβάλλον» των δασών του Λεκανοπεδίου.

Η αισιοδοξία μάλλον δεν ταιριάζει στην περίπτωση της Αττικής, καθώς από τον πλέον υπεύθυνο, το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρη Παπανικολάου, η Αττική χαρακτηρίστηκε «γκρίζα περιοχή», όσον αφορά την προετοιμασία της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

«Είναι η χειρότερη περιφέρεια», είπε ο κ. Παπανικολάου και μάλλον ήταν επιεικής, καθώς -όπως ανέφερε- οι δύο σημαντικές αιτίες πυρκαγιών, δηλαδή οι χωματερές και η κατάσταση των δασών, αποτελούν πληγή για την περιοχή.

Τέσσερις χωματερές, στην Αττική κρίθηκαν ως «υψηλού κινδύνου -η μία ήδη αποτέλεσε αιτία δασικής πυρκαγιάς- ενώ τα δάση προσφέρουν ικανή ύλη για προσάναμα, καθώς τα οκτώ δασαρχεία της Αττικής παραμένουν στο τρίτο 10ήμερο του Ιουνίου, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για τον καθαρισμό των δασών.

Ο Κάλαμος, το Κορωπί, η Οινόη και ο Βαρνάβας, είναι οι περιοχές, που «φιλοξενούν» τις τέσσερις επικίνδυνες χωματερές. Ηδη ο δήμαρχος Καλάμου παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, καθώς κρίθηκε ως υπεύθυνος για την κακή κατάσταση της χωματερής, ενώ έτοιμη είναι η μηνυτήρια αναφορά για το δήμαρχο Κορωπίου. Την ίδια τύχη θα έχουν, όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, αν σύντομα δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και οι δημοτικοί άρχοντες του Βαρνάβα και της Οινόης. Κατά δήλωση του γενικού γραμματέα και «οι άλλες χωματερές δεν είναι αγγελικές».

Οσον αφορά τα δάση, ο καθαρισμός τους μάλλον παραπέμπεται για τον Ιούλιο, καθώς η πρόσληψη του εποχικού προσωπικού στα δασαρχεία, που είχε αποφασισθεί από το Φεβρουάριο, ακόμη δεν έχει γίνει. Το δασαρχείο Καπανδριτίου, μόλις το Σάββατο έκανε τη σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη 10 εργαζομένων, ενώ χθες ακολούθησε το δασαρχείο της Πάρνηθας. Τα υπόλοιπα έξι δασαρχεία, αναμένεται να ανακοινώσουν τις σχετικές προκηρύξεις, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συνολικά όμως από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαπιστώνεται πρόβλημα στην προετοιμασία της Αττικής, καθώς αρκετοί είναι οι δήμαρχοι, που εξαντλούν τις δραστηριότητές τους είτε στην απαίτηση επιχορηγήσεων, είτε αναζητούν ακόμη το ρόλο τους… Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι η περιφέρεια της Αττικής, δεν έχει «παραδώσει» τη σχετική έκθεση για την προετοιμασία της περιοχής στον αρμόδιο γενικό γραμματέα.

Πάντως ενδεικτική των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται, είναι και η εγκύκλιος, που απεστάλη προς τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών, από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. K. Καΐσερλη, μόλις την Παρασκευή. Ο υφυπουργός επισημαίνει την υποχρέωση των δημάρχων για τον καθαρισμό των χωματερών και ζητεί από τους περιφερειάρχες να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, σε όσους δεν έχουν τηρήσει τις σχετικές οδηγίες.

Χθες ο κ. Παπανικολάου, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος όσον αφορά την προετοιμασία για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς -όπως είπε- έχουν ενοικιαστεί περισσότερα πυροσβεστικά μέσα από πέρσι και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μισθωθούν κι άλλα αν χρειαστεί.

Καραμανλής: Κυβερνητική ανεπάρκεια

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για ανεπάρκεια στην πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής. Αφορμή για την κριτική στο θέμα της πυροπροστασίας αποτέλεσε η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, συνοδεία των βουλευτών κ. Θ. Αναγνωστόπουλο και Β. Πολύδωρα. Εκεί συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παναγιώτη Φούρλα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά το σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές αλλά και για τα προβλήματα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αμέσως μετά την επίσκεψη ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στόχος της ήταν από τη μία να εκδηλωθεί «η μεγάλη τιμή προς τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που συχνά και με θύματα, δυστυχώς, δίνουν τεράστια μάχη με τις πυρκαγιές και από την άλλη για να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα τους, ότι τους εμπιστευόμαστε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν, ειδικά τους θερινούς μήνες, που πολλές φορές η χώρα είναι στο έλεος των εμπρηστών».