ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνουν σήμερα την Αλεξάνδρας οι γιατροί του ΙΚΑ

Νέα απεργιακή εβδομάδα ξεκίνησαν χθες οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ σήμερα στις 10.30 π.μ. έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ της λεωφόρου Αλεξάνδρας με συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της λεωφόρου. Βασικό αίτημά τους είναι η μονιμοποίηση των 5.550 συμβασιούχων γιατρών.

Σε επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ Αθηνών και Πειραιώς προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η σύμβαση έργου με τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, καθώς υπηρετούν 3 έως 16 χρόνια χωρίς περίθαλψη και σύνταξη, ενώ η μονιμοποίησή τους δεν θα σημαίνει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, αφού από το 1993 έχουν εξομοιωθεί οικονομικά με τους μόνιμους γιατρούς. Σημειώνεται ότι αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσία και του διοικητή του ΙΚΑ, με θέμα τα απεργιακά αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ.

Οι πανεπιστημιακοί

Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί-μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης απέχουν και αυτήν την εβδομάδα από το διδακτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νόμου για το «Νέο ΕΣΥ» του υπουργείου Υγείας που αφορούν στο εργασιακό τους καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, με τους Πρυτάνεις και τους εκπροσώπους των Συλλόγων ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών. Ο κ. Ευθυμίου έλαβε υπ’ όψιν του τις θέσεις και τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα.

Διοικητές νοσοκομείων

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της Υγείας ταλανίζεται από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, μεγάλη εμφανίζεται η ανταπόκριση των τεχνοκρατών για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, καθώς έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας περισσότερες από 1.400 αιτήσεις για την πλήρωση των 130 θέσεων Διοικητών-μάνατζερς των νοσοκομείων και των 41 αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων, ενώ ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί οι αιτήσεις που έχουν σταλεί ταχυδρομικώς. Οι υποψηφιότητες θα εξετασθούν από ειδική επιτροπή αξιολόγησης που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν. Στόχος του Υπουργείου είναι να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες αξιολόγησης προκειμένου από το φθινόπωρο οι μάνατζερς να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Λίνα Γιάνναρου