ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ιδιοκτήτες κέντρων απλώς κωφεύουν

Δεν φτάνει, όμως, ο θόρυβος της ημέρας, κάποιοι Αθηναίοι αναγκάζονται να υποστούν και το βάσανο των νυχτερινών κέντρων. Περιοχές όπως το Θησείο, του Ψυρρή, ή η Κυψέλη όπου βρίσκονται συσσωρευμένα πολλά τέτοια μαγαζιά υποφέρουν περισσότερο. «Η ένταση του ήχου έχει ανέβει αισθητά τα τελευταία χρόνια», λέει στην «K» ο κ. Παναγιώτης Χαλαζωνίτης, αρμόδιος για θέματα ηχορρύπανσης στο υπουργείο Υγείας. «Το φαινόμενο μάλιστα έχει γενικευτεί, παρατηρείται ακόμα και στις καφετέριες, γεγονός που μας προβληματίζει».

Τα νυχτερινά κέντρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα κέντρα διασκέδασης, που έχουν άδεια ζωντανής μουσικής άρα και τις απαραίτητες ηχομονώσεις, και στα λοιπά καταστήματα, όπως μπαρ, καφετέριες κ.λπ. Στα πρώτα το όριο είναι τα 100 ντεσιμπέλ. Στα δεύτερα είναι τα 80, αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να τηρούν και το ωράριο μουσικής και να μη χρησιμοποιούν ηχεία σε εξωτερικούς χώρους εφόσον βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν τηρείται πιστά. Πόσα μπαρ που κλείνουν τη μουσική στις 12.30 έχετε επισκεφθεί; Σε πόσα από αυτά μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το διπλανό σας, όπως μπορείτε να κάνετε υπό τους ήχους των 80 ντεσιμπέλ; Σε πόσα δεν έχετε συναντήσει ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ενώ βρίσκονται στην καρδιά μιας γειτονιάς;

Οι λιγοστοί έλεγχοι από τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών, καθώς και η «ανεπάρκεια» ποινών φαίνεται να ευνοούν τις παραβιάσεις. «Ο αριθμός του προσωπικού έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών», λέει στην «K» ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας Νομαρχίας Αθηνών. «Εκτός αυτού αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε την ποινική οδό όταν ανακαλύπτουμε παραβιάσεις, που δεν «τρομάζει» τους ιδιοκτήτες. Συχνά μας λένε «Γράψτε μας να είστε κι εσείς εντάξει», αφού ξέρουν ότι η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί μετά από καιρό και κατόπιν πολλαπλών εφέσεων. Οι πιο αποτελεσματικές είναι οι διοικητικές ποινές, όπως η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για κάποιες μέρες, αλλά δυστυχώς οι ιδιοκτήτες προσβάλλουν την απόφαση και δεν εφαρμόζεται ποτέ».

Συχνά προβλήματα ηχορρύπανσης προκαλούνται, όμως, και από σταθερές μηχανολογικές εγκαταστάσεις, όπως κλιματιστικά, αντλίες, καυστήρες, αλλά και ξυλουργεία, φούρνους, τυπογραφεία. «Δυστυχώς στην Αθήνα η βιοτεχνία είναι διασπαρμένη στον οικιστικό ιστό και αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα», σημειώνει ο κ. Ψίχας.