ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αψιμαχίες κυβέρνησης – Εκκλησίας λόγω του δημοψηφίσματος

Οσο πλησιάζει η ημέρα της ανακοινώσεως του αποτελέσματος της συλλογής υπογραφών, που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα της προαιρετικής ή όχι αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος, τόσο η Εκκλησία ανεβάζει τους τόνους κατά της κυβερνήσεως, η οποία παρουσιάζεται απλώς να παρακολουθεί τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Αναίτιες επιθέσεις

Χθες, «κύκλοι» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανέφεραν ότι η Εκκλησία γίνεται τις τελευταίες ημέρες δέκτης αλλεπάλληλων και αναίτιων επιθέσεων κυβερνητικών παραγόντων και αιτιολογούσαν το γεγονός σαν «αντιπερισπασμό» εν όψει της ανακοινώσεως του οριστικού αποτελέσματος του εκκλησιαστικού «δημοψηφίσματος», στο οποίο περίπου 3 εκατομμύρια πιστοί τάσσονται υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας.

Τα πυρά εκ μέρους της Εκκλησίας έχουν επίκεντρο κυρίως στον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος, κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Λέσβο, επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο για τη μέχρι σήμερα άσκηση των αρχιεπισκοπικών του καθηκόντων, «που ξεπερνούν τα όρια της δικαιοδοσίας του».

Οι ίδιοι «κύκλοι» εξέφραζαν χθες, επίσης, τη θλίψη τους και κατήγγελλαν «μεθοδεύσεις» της κυβερνήσεως με σκοπό την άμεση έκδοση της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος. Ως γνωστόν, η εισήγηση του Αρμόδιου Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προς την Ολομέλεια είναι αρνητική για την Εκκλησία και το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον φαίνεται να πιστεύει πως η κυβέρνηση μεθοδεύει την έκδοση της οριστικής αποφάσεως, την «ίδια στιγμή» που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα της συλλογής υπογραφών και θα κινητοποιεί ακόμα και διεθνείς οργανισμούς για να επιτύχει τη διεξαγωγή πανελλήνιου δημοψηφίσματος, δημιουργώντας έτσι σάλο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Από την κυβερνητική πλευρά τηρείται σιγή και το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, ενώ οι όποιες μελλοντικές ενέργειες καλής θελήσεως θα κατατείνουν στο να πείσουν με επιχειρήματα το λαό ότι όχι μόνον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν «πολεμάει» την Εκκλησία, αλλά, αντίθετα, της συμπαρίσταται, συνεργάζεται και την βοηθάει.

– Το 58,4% είναι Αλβανοί.