ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: συλλαλητήριο για το νερό

Ενώ Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ενώπιον «εμφύλιου πολέμου» για το νερό, οι εκπρόσωποι των φορέων της Καρδίτσας, διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο, κατά της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό διότι, ελάχιστα μέτρα ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Υπενθυμίζεται ότι, η διυπουργική απόφαση προβλέπει, για τη φετινή περίοδο την παροχεύτευση 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από τη Λίμνη Πλαστήρα για άρδευση, (20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για το νομό Λαρίσης και 60 για το νομό Καρδίτσας).

Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των δύο πλευρών θεωρούνται υπεύθυνες από το υπουργείο Γεωργίας για τη διαμόρφωση ενός συναινετικού κλίματος, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα της Περιφερείας Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Καρατζιώτη, με στόχο τη διασφάλιση του εμπλουτισμού των νερών του Πηνειού (από το οποίο αρδεύονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Λάρισα) με αποθέματα που δεν θα στερήσουν τη δυνατότητα της λίμνης Πλαστήρα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού για την άρδευση και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Καρδίτσας.

Υπό την πίεση φορέων των αγροτών, που έχουν πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο να καταστραφούν οι καλλιέργειές τους, οι δύο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αδυνατούν να βρουν μια συναινετική λύση.

Μπροστά στο αδιέξοδο ο περιφερειάρχης επανέλαβε χθες ότι «είναι υποχρεωμένος να δώσει 80 εκατομμύρια κυβικά νερού τη φετινή περίοδο από τη λίμνη Πλαστήρα, στον Πηνειό αλλά μετά η παροχή θα σταματήσει. Οσον αφορά την κατανομή αυτής της ποσότητας να τα βρουν οι δύο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις».