ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις Φαναρίου – Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Πλήρης συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που διέπει τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιτεύχθηκε χθες στο Φανάρι. Μετά πολύμηνες συζητήσεις, οι επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί και από τις δύο πλευρές, υπό την προεδρία του μητροπολίτου Γέροντος Εφέσου κ. Χρυσοστόμου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, κατέληξαν σε ένα ανανεωμένο καθεστώς σχέσεων, στο οποίο συγκεράζεται η συνέχιση της διοικητικής παρουσίας και παραδόσεως του οικουμενικού θρόνου και η ανανέωση δομών μέσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής που ποιμένει την ομογένεια της αμερικανικής ηπείρου και έτσι, θα συνεχιστεί η ελληνορθόδοξη παράδοση να διαχέεται στις νέες γενεές των ομογενών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα επικοινωνίας και συνεργασίας στο ιστορικό Φανάρι, όλοι απεδέχθησαν σημαντικές νέες ιδέες και αλλαγές, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης εσωτερικής διοικήσεως της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, χωρίς να αποστερούν από την ομογένεια τη διαχρονική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες, στις ανά τον κόσμο κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Το γεγονός αυτού του νέου δεδομένου χαροποίησε τον ελληνισμό της Αμερικής, ο οποίος αφενός μεν επιθυμούσε την καλύτερη δυνατή διοικητική του ευελιξία σε τοπικό επίπεδο, χωρίς όμως να απομακρύνεται από τα νάματα της ελληνορθοδοξίας και του γένους, τα οποία εκφράζονται από το ιστορικό λίκνο του Φαναρίου. Σημαντικό ρόλο στην ιστορική αυτή εξέλιξη διαδραμάτισαν οι πρόεδροι των δύο πλευρών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν συγκεκριμένες απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προβλήματα καθημερινότητος που θα διαταράξουν διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των απανταχού Ελλήνων και ορθοδόξων με το ιστορικό κέντρο της Ορθοδοξίας και του Γένους.

Την ικανοποίησή του, επίσης, για τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη εξέφραζε χθες το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος.