ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρή γλώσσα πανεπιστημιακών γιατρών

Μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, οι πανεπιστημιακοί γιατροί αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με επ’ αόριστον αποχή από το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και δύο εβδομάδες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ». Οπως υποστηρίζουν, οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου θίγουν την αυτοτέλεια του πανεπιστημίου και, ειδικότερα, των πανεπιστημιακών κλινικών, ωστόσο ο κίνδυνος οι φοιτητές να «χάσουν» το εξάμηνό τους είναι πλέον ορατός.

Συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Σύλλογοι του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, οι γιατροί επεσήμαναν ότι, ενώ το κλινικό έργο που προσέφεραν έως σήμερα στις πανεπιστημιακές κλινικές ήταν δωρεάν, αλλά, παράλληλα, ολοκλήρωνε τη διδασκαλία και την έρευνα, ο νέος νόμος την καθιστά υποχρεωτική, με αποτέλεσμα οι καθηγητές της Ιατρικής να διδάσκουν, να ερευνούν και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας με αντάλλαγμα ένα αδιευκρίνιστο, όπως καταγγέλλουν, κλινικό επίδομα. Οπως υποστηρίζουν, αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων θα είναι πολλοί πανεπιστημιακοί γιατροί να περάσουν στην ιδιωτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής, η θέσπιση προσφοράς πρόσθετων αμειβόμενων ιατρικών υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία τις απογευματινές ώρες είναι ανέφικτη, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να δημιουργηθεί η απαιτούμενη υποδομή έως το τέλος του 2001.

«Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 288 γιατροί που, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούνται να έχουν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο. Ο νόμος προβλέπει επίσης απογευματινά χειρουργεία. Αυτά θα είναι ιδιωτικά. Κι έτσι κανείς δεν θα χειρουργεί το πρωί», τόνισε ο Ι. Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΕΠ Ιατρικής Αθήνας κ. Λίλα Αστερίου. «Θέλουμε όμως και πραγματικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ζητάμε λοιπόν την αναστολή των άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου που παραβιάζουν κατάφορα τους πανεπιστημιακούς νόμους και την ίδια την υπόσταση του πανεπιστημίου».

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μίλησαν επίσης και για την απαξίωση του κλάδου τους ο οποίος, όπως τόνισαν, υπήρξε ο «αποδιοπομπαίος τράγος» του υπουργείου Υγείας και των ΜΜΕ, εξαιτίας της στάσης ορισμένων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Η υπάρχουσα νομοθεσία επαρκεί για την πάταξη τέτοιων ελάχιστων περιπτώσεων», σημείωσε ο κ. Γ. Πολυμενέας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΠ Ιατρικής Αθήνας. «Το 98% των πανεπιστημιακών δεν συχνάζει στο Υγεία και στο Ιατρικό, όπως μας κατηγορούν».