ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παράδεισος» εργολαβιών το Μαρούσι…

Με μυστικές και αθόρυβες διαδικασίες φαίνεται πως προχωρούν τα σχέδια επιχειρηματικού «κολοσσού του Αμαρουσίου» και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων για την κερδοφόρα εκμετάλλευση αδόμητων οικοπέδων της περιοχής. Το ήδη βεβαρημένο από την υπερσυγκέντρωση επιχειρηματικών ακινήτων Μαρούσι προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για την υλοποίηση των πλέον φιλόδοξων κατασκευαστικών σχεδίων. Αλλωστε, και ο ίδιος ο δήμαρχος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι επιθυμεί να μετατρέψει το Μαρούσι σε υπερτοπικό επιχειρηματικό κέντρο της Ελλάδας, «κάτι μεταξύ Silicon Valley και Μanhattan».

Το πρόβλημα

Με την άναρχη εξάπλωση επιχειρηματικών κέντρων, μεγάλων εταιρειών καταστρατηγήθηκαν πολεοδομικοί κανονισμοί, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Ενώ, αρχικώς οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων είχαν χωροθετηθεί κατά μήκος της Λ. Κηφισίας επεκτάθηκαν παράνομα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Τα κτίρια φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε χώρους πρασίνου και αδόμητες εκτάσεις.

Πρόσφορο έδαφος για την ευρύτερη «αξιοποίηση» των οικοπέδων αποτελεί το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα, το οποίο προβλέπει την ανέγερση ξενοδοχείων με μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Είναι, λοιπόν, εύλογο πως με το πρόσχημα ότι θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ξενοδοχειακής υποδομής, «χρυσοθήρες μνηστήρες» θα σπεύσουν να εκτελέσουν σχέδια, που ήδη μεθοδεύονται εδώ και καιρό.

Μια από τις επίμαχες εκτάσεις είναι το Κτήμα Μιμικόπουλου, ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Αθηνών, έκτασης 55 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 είναι χαρακτηρισμένα δασικά και τα υπόλοιπα χώροι αθλοπαιδιών και πρασίνου. Οι κάτοικοι, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Αμαρουσίου, προσπάθησαν να το εξωραΐσουν προτείνοντας δενδροφυτεύσεις, άρδευση, καλύτερο φωτισμό και καθαρισμό αλλά προσέκρουαν στην επίμονη άρνηση του δημάρχου, που απαγόρευσε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στις 13.5.2000 να κηρύξει απαλλοτριωτέα την έκταση των 15 στρεμμάτων «για την κατασκευή πάρκινγκ και πλατείας με καλαίσθητους ανοιχτούς και κλειστούς αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους». Το ποσό για την απαλλοτρίωση δεν βρέθηκε και εν συνεχεία ο δήμος, μέσω της δημαρχιακής επιτροπής και όχι του δημοτικού συμβουλίου προκήρυξε πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος δίνοντας το πράσινο φως όχι μόνο στην κατασκευή πάρκινγκ και αθλητικών εγκαταστάσεων (εγκεκριμένες χρήσεις) αλλά και κτιρίων γραφείων ύψους 18 μέτρων, πρόταση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ανάλογη τύχη ίσως έχει και ο Ιππικός Ομιλος, έκτασης 22,5 στρεμμάτων, που είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτή η έκταση κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα για την κατασκευή τριών σταθμών υπογείου πάρκινγκ, την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων και κατασκευή δύο κτιρίων με ήπιες χρήσεις. Ακολούθησε η πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου προτείνεται, μεταξύ άλλων και η κατασκευή κτιρίων υψηλής ποιότητας. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου έσπευσε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι δεν πρόκειται να «πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν στους παραπάνω χώρους».

Ανάλογο κίνδυνο διατρέχει και το κτήμα Καρέλλα, που εντάσσεται σε ζώνη οικιστικού ελέγχου, την απαλλοτρίωση του οποίου είχε επίσης προτείνει η δημαρχιακή επιτροπή. Σήμερα, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η ανάδειξη της έκτασης σε χώρο πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Η σωτηρία των εκτάσεων και η διασφάλιση των χρήσεων γης είναι για το δήμο Αμαρουσίου υπέρτατος νόμος», απαντά ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Παναγιώτης Τζανίκος, ο οποίος μιλώντας στην «K» απέφυγε να διευκρινίσει και να εξηγήσει για ποιον λόγο στο κείμενο του διαγωνισμού επιλογής επενδυτικού φορέα αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των τριών οικοπέδων. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει παγώσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πέντε προσφορές, μεταξύ των οποίων επικρατέστερη είναι αυτή του επιχειρηματία κ. Χαράλαμπου Βωβού για την αξιοποίηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, στον Παράδεισο και στον Αγιο Θωμά. Μάλιστα έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση δύο αναπλάσεων στις προαναφερθείσες περιοχές.

Πάντως, την παρέμβαση του εισαγγελέα πρόκειται να ζητήσουν λίαν συντόμως ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αποφασίστηκε κατά παράβαση του δημοτικού κώδικα, όπως καταγγέλλει στην «K» δημοτικός σύμβουλος του Αμαρουσίου η αγορά οικοπέδου του Αγ. Θωμά και η λήψη δανείου ύψους 8 δισ. θέματα, για τα οποία απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία (δύο τρίτα). Παράλληλα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Παραδείσου και η Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου προσανατολίζονται σε προσφυγή στο ΣτΕ και στην εξάντληση κάθε νόμιμου μέσου για την διάσωση των ελεύθερων χώρων της περιοχής τους.

«Είναι σαφής η ανακολουθία του δημάρχου. Οι δημότες Αμαρουσίου υφίστανται εξευτελισμό, καθώς καταρρακώνεται η αξιοπρέπειά τους. Ο Παράδεισος Αμαρουσίου θα μετατραπεί σε κόλαση», λέει στην «K» η κ. Ελένη Προεστάκη, εκπαιδευτικός.

«Εχουμε ζητήσει πληροφορίες και στοιχεία τόσο απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και από το δήμο Αμαρουσίου για το τι μέλλει γενέσθαι στις γειτονιές μας αλλά δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση. Απαξιούν», αναφέρει κ. Μαρία Παπασυμεών, πολιτικός μηχανικός.

Η απάντηση του κ. Τζανίκου είναι ότι πριν από τρεις εβδομάδες παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και διανεμήθηκε τόσο στα μέλη του όσο και στους κατοίκους πλήρες κείμενο για τα έργα, που θα υλοποιηθούν στο Μαρούσι.