ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγική πρωτιά της χώρας μας σε θανάτους νέων

Η τραγική πραγματικότητα του μεγάλου αριθμού νέων που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε τροχαία δυστυχήματα καταδεικνύεται για άλλη μία φορά από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Eurostat, η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της προβαίνει σε καταγραφή όλων των αιτιών θανάτου των νέων της Ευρώπης, φέρνοντας στο φως και ορισμένες, άγνωστες ίσως, ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία σε αριθμό θανάτων νέων ανδρών από τροχαία δυστυχήματα, με 53 θανάτους ετησίως ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, αλλά επίσης τη δεύτερη στις γυναίκες με 12. Στις γυναίκες την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Βέλγιο.

Σε θανάτους από ατυχήματα, με τη γενική έννοια του όρου, ωστόσο, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, λόγω της ιδιαιτερότητος που προαναφέραμε: καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση και δη με αρκετή διαφορά, σε θανάτους από δηλητηριάσεις και πτώσεις στο κενό. Σε αυτή την κάπως μακάβρια καταγραφή των αιτίων θανάτου των νέων της Ευρώπης, αποκαλύπτεται ότι (για άγνωστους λόγους) περισσότερες Ελληνίδες ηλικίας 15-24 ετών χάνουν τη ζωή τους λόγω ακούσιας δηλητηριάσεως (εξαιρούνται οι βεβαιωμένες ανθρωποκτονίες, αυτοκτονίες και οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών) απ’ ό,τι οι νέες οιασδήποτε άλλης χώρας, ενώ στους άνδρες υπολειπόμεθα μόνον της Αυστρίας.

Αντίστοιχη είναι η τραγική αλλά και μάλλον ανεξήγητη εικόνα για τις πτώσεις στο κενό, στις οποίες διακρίνονται οι Ελληνες νέοι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό τριπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ δεν υπολείπονται ιδιαίτερα και οι γυναίκες.

Από την άλλη, η Eurostat επιβεβαιώνει τη σπανιότητα της αυτοκτονίας στην Ελλάδα, όπου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση, εμφανίζοντας τρεις φορές λιγότερα περιστατικά απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Την πρώτη θέση σε αυτοκτονίες και δη με πολύ μεγάλη διαφορά από τους υπολοίπους καταλαμβάνουν οι Φινλανδοί, σε βαθμό που να είναι πιθανότερος στατιστικά στη Φινλανδία ο θάνατος από αυτοκτονία απ’ ό,τι από τροχαίο… Συνολικά, μία διαπίστωση που προκύπτει από τα στοιχεία είναι το υψηλότατο ποσοστό θανάτων από εξωτερικά αίτια, εν πολλοίς τα ατυχήματα και τις δηλητηριάσεις, που ευθύνονται για 19.000 από τους κατά μέσον όρο 29.000 ετήσιους θανάτους σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η διαφορά σε θανάτους νέων της κατηγορίας αυτής (15-24 ετών), ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Μάλιστα, το 80% των νεκρών από τροχαία είναι άνδρες, ενώ κάτω των 25 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν κατ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο τη ζωή τους απ’ ό,τι οι μεγαλύτερης ηλικίας.