ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στο χάρτινο ηλεκτρονικό μειωμένο εισιτήριο

14s4ilektroneisit1

Τέλος ταλαιπωρίας για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου ή αρχή ενός νέου προβλήματος; Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, από 1ης Οκτωβρίου, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, φοιτητές, σπουδαστές, πολύτεκνοι, νέοι έως 18 ετών κ.ά. θα μπορούν να κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο με προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, καθώς καταργείται από τον ΟΑΣΑ το χάρτινο ηλεκτρονικό εισιτήριο μειωμένου κομίστρου, το οποίο έτσι κι αλλιώς με μεγάλη δυσκολία εξέδιδαν.

Μπορούσαν να το προμηθευτούν μόνο από τα γκισέ των σταθμών, τα οποία λειτουργούσαν σε λίγους σταθμούς, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα αγοράς του από τα αυτόματα μηχανήματα. Χρειάζονται όμως όλοι οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα; Ο ΟΑΣΑ σπεύδει να σημειώσει τα πλεονεκτήματα της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας, όπως η προμήθεια προϊόντων κομίστρου μέσω κινητού τηλεφώνου με τεχνολογία NFC, χωρίς τη μετάβαση σε εκδοτήρια ή αυτόματα μηχανήματα. Ο οργανισμός, όπως αναφέρει, έχει εκδώσει περισσότερες από 800.000 προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card και 350.000 ανώνυμες κάρτες, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,15 εκατ. επιβάτες μετακινούνται με κάρτα.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ γνωστοποίησε ότι οι εγκεκριμένες κάρτες για το μηνιαίο δικαίωμα της ανεργίας έχουν ξεπεράσει τις 190.000 και οι αντίστοιχες για το δικαίωμα των ΑμεΑ τρίμηνης διάρκειας τις 33.000 και ότι παρατηρείται διαρκής άνοδος των εσόδων μετά το κλείσιμο των πυλών σε μετρό και ηλεκτρικό, αλλά και μετά την εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οπως γνωστοποίησε ο ΟΑΣΑ, σε 198 αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων (ΑΜΕΚ) ο επιβάτης μπορεί πλέον να αγοράσει ή και να επαναφορτίσει ηλεκτρονικό εισιτήριο, με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας. Παράλληλα, διευρύνθηκαν οι δυνατότητες αγοράς/επαναφόρτισης του μεμονωμένου εισιτηρίου του 1,40 ευρώ στα ΑΜΕΚ, καθώς η εν λόγω επιλογή εξυπηρετείται και από τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, διευρύνθηκαν οι δυνατότητες φόρτισης της μηνιαίας κάρτας των 30 ευρώ, καθώς η εν λόγω επιλογή εξυπηρετείται και από τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Επίσης, όταν εξαντληθεί ο χρόνος των 90 λεπτών πριν από την έξοδο από τις πύλες των σταθμών, οι επιβάτες μπορούν πλέον να εξέλθουν από τις πύλες, εφόσον έχουν στην κάρτα τους υπόλοιπο εισιτηρίων ή αποθηκευμένη αξία.

Πέντε στα δέκα εισιτήρια που πωλούνται είναι 10 συν 1. Με τα προϊόντα αυτά, ο επιβάτης κερδίζει έκπτωση από 5 έως 17 λεπτά ανά διαδρομή.

Μετά το κλείσιμο των πυλών σε μετρό και ηλεκτρικό, εκδίδονται περισσότερα από 110.000 τεμάχια πολλαπλών εισιτηρίων την ημέρα, από 70.000 τεμάχια που εκδίδονταν πριν από το κλείσιμο των πυλών.