ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μη χρησιμοποιείτε τη Μαφάλντα»

21s11mafld--2

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Ο σκιτσογράφος Χοακίν Λαβάδο, διάσημος στο ευρύ κοινό με το ψευδώνυμο Κίνο, απέρριψε την οικειοποίηση της θρυλικής ηρωίδας του Μαφάλντα από το κίνημα που εναντιώνεται στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή, εν μέσω της συνεχιζόμενης συζήτησης στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου για το ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Δεν το ενέκρινα, δεν αντανακλά τη δική μου θέση», τόνισε ο Κίνο μετά την υφαρπαγή από το κίνημα εναντίον των αμβλώσεων της αναιδούς κόρης που δημιούργησε με το πενάκι του πριν από πενήντα και πλέον χρόνια.

Με ανακοίνωσή του, ο σκιτσογράφος, ο οποίος αυτή την εβδομάδα έκλεισε τα 86, εξήγησε πως «κυκλοφόρησαν εικόνες με τη Μαφάλντα να φοράει μπλε φουλάρι, που συμβολίζει την αντίθεση στον νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης. Δεν έχω δώσει την έγκρισή μου, αυτό δεν αντανακλά τη δική μου θέση, απαιτώ να αποσυρθούν». «Πάντα ήμουν πιστός στον σκοπό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά, και τους εύχομαι καλή τύχη στις διεκδικήσεις τους», πρόσθεσε ο Κίνο. Η εικόνα που δείχνει τη Μαφάλντα, γελαστή, με μπλε φουλάρι και στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Σώζουμε δύο ζωές», των πολεμίων των αμβλώσεων, φιγουράριζε πλάι σε μια φωτογραφία του Κίνο με λεζάντα την υποτιθέμενη δήλωση του καλλιτέχνη ότι η ηρωίδα του «δεν φοράει πράσινο φουλάρι, διότι το χρώμα της είναι το φωτεινό μπλε». Ο Κίνο διέψευσε επίσης ότι έχει κάνει τέτοια δήλωση. Το πράσινο φουλάρι είναι από το 2003 στην Αργεντινή σύμβολο της εθνικής εκστρατείας με αίτημα νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.

Το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης θα εξεταστεί την 8η Αυγούστου στη Γερουσία, ενώ έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή. Η άμβλωση παραμένει σήμερα παράνομη σε σχεδόν δεκαπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έξι στη Λατινική Αμερική (Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία). Νομιμοποιήθηκε στην Αργεντινή μόλις φέτος.