ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασάφεια επικρατεί για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων

31s1pyrkagg-

Οι δυσκολίες στην αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων που προκύπτουν από μια «ανοιχτή καταστροφή» όπως στην πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής έχουν οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, καθώς και σε πολιτικές βολές κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία και επιχείρηση συσκότισης μιας ακόμη οδυνηρής πλευράς της εθνικής τραγωδίας. Με βάση τα τελευταία επίσημα δεδομένα της Πυροσβεστικής, ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων αφορά 84 άτομα, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί των 70 (είτε οπτικά όπου ήταν εφικτό, ή μέσω της διαδικασίας DNA) και υπολείπονται 14 αγνοούμενοι.

Ωστόσο, ο τρόπος διατύπωσης της αρχικής ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής το βράδυ της Κυριακής για τον αριθμό των ταυτοποιημένων και των αγνοουμένων περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεκαθάρισε το τοπίο. Στην αρχική ανακοίνωση γινόταν λόγος για 25 αγνοούμενους που έχουν δηλωθεί επισήμως από τους οικείους τους, 59 ταυτοποιημένες σορούς από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας και 28 σορούς για τις οποίες εκκρεμεί η ταυτοποίηση. Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής. Αυτή η διατύπωση είχε ως αποτέλεσμα δημοσιογράφοι να προσθέτουν όλους τους αριθμούς σε μια πιθανή εκτίμηση του τελικού αριθμού των θυμάτων. Μία ώρα αργότερα η Πυροσβεστική έβγαλε και σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ειδικός που έχει εικόνα των ερευνών ταυτοποίησης, ο αριθμός των 25 δηλωθέντων αγνοουμένων μπορεί να περιλαμβάνεται στο σύνολό του ή μέρος του και στις 28 αταυτοποίητες σορούς. Δεν αποκλείεται, καθώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, στις 28 αταυτοποίητες σορούς να βρίσκονται θύματα για τα οποία δεν δηλώθηκε ποτέ αναζήτηση από κάποιον, να υπάρχει κάποια διπλοεγγραφή που θα ελεγχθεί, ή να περιλαμβάνεται στα ευρήματα και κάποιο σκελετικό υπόλειμμα ζώου που στην πορεία των ερευνών θα αποκλειστεί.

Ακόμη και σε «κλειστού» τύπου καταστροφές, όπως στο αεροπορικό δυστύχημα του «Helios» το 2005 και στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» το 2014, υπάρχουν μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι που δεν ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις το έργο των ερευνητών ήταν πιο εύκολο, καθώς τόσο στο αεροπλάνο όσο και στο πλοίο υπήρχαν λίστες επιβατών και μπορούσαν οι Αρχές με μεγαλύτερη ασφάλεια να συμπεράνουν τον αριθμό των αγνοουμένων. Στο Μάτι, όμως, κατά την ημέρα της πυρκαγιάς, θα μπορούσε να βρισκόταν ο οποιοσδήποτε.

Χθες, περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι τη σορό άνδρα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν ανήκει σε θύμα της φωτιάς και εάν πρόκειται για κάποιον από τους 25 δηλωθέντες ως αγνοούμενους. Εως χθες το απόγευμα, παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία 43 ενήλικες εγκαυματίες και ένα παιδί. Χθες, μία εγκαυματίας παρουσίασε επιδείνωση και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων πληγέντων από την τραγωδία στο Μάτι νοσηλεύονται σε εντατική σε 11.

Τέλος, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος εις μνήμη των νεκρών από τη φωτιά.