ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένες ανάγκες στον τομέα ψυχικής υγείας

25s10nosok1

Μεγάλες διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα της ψυχικής υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ το σύστημα υγείας της χώρας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Πρόσφυγες αλλά και γηγενείς άστεγοι, κυρίως, είναι τα άτομα που απευθύνονται στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου ζητώντας βοήθεια.

Συνολικά 757 άτομα έλαβαν ψυχική υποστήριξη και αγωγή στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο 2018. Υπολογίζεται ότι τα πραγματικά περιστατικά που χρειάζονται περίθαλψη είναι πολύ περισσότερα, ωστόσο δεν φθάνουν ποτέ στα ιατρεία είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε λόγω ντροπής… Είναι ενδεικτικό του προβλήματος ότι περιστατικά από νοσοκομεία στην Αττική παραπέμπονται στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, με την αιτιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό και δεν υπάρχει διερμηνέας ώστε να συνεννοηθούν με τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου, χθες το 67% των ασθενών παρουσιάζει συναισθηματικές διαταραχές. Το 23% των ατόμων που προσήλθαν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των ΓΤΚ είναι άστεγοι, ενώ το 29% δηλώνουν ότι διαμένουν μόνοι – χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πού και υπό ποιες συνθήκες. Το 28% διαμένει σε ξενώνες, το 8% σε καταυλισμό προσφύγων/ μεταναστών, το 7% σε κατάληψη, το 4% σε υπνωτήριο, ενώ 2% δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από φιλικό πρόσωπο ή οικογένεια.