ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 21η Ιανουαρίου

ap_420121040

flashback-stin-21i-ianoyarioy0
Σε αυτή την κάπως παράδοξη φωτογραφία, η ίδια η Ιστορία μοιάζει να «ειρωνεύεται» αυτούς τους Γερμανούς και Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι σχηματίζουν εν αγνοία τους το περίφημο σήμα της νίκης (V sign), κατά τη διάρκεια της πορείας τους στην λιβυκή έρημο με προορισμό τον τόπο εγκλεισμού τους, στο Τομπρούκ, το 1942. Το σήμα της νίκης, το οποίο εκφραζόταν με το τέντωμα του δείκτη και του μέσου του ενός χεριού, ώστε να σχηματιστεί το γράμμα «V» ( V for Victory), υπήρξε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμα κατατεθέν του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το μεγαλύτερο μέρους του πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ. (AP Photo)

flashback-stin-21i-ianoyarioy1
Είκοσι μέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τις επαναστατικές δυνάμεις και τη φυγή του δικτάτορα της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, ο επαναστάτης ηγέτης Φιντέλ Κάστρο εκφωνεί λόγο κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου μπροστά από το Προεδρικό Παλάτι της Αβάνας, ζητώντας από τα πλήθη να στηρίξουν τα πλάνα της νέας κυβέρνησης για εκτέλεση των «εγκληματιών πολέμου» του καθεστώτος Μπατίστα, το 1959. (AP Photo)

flashback-stin-21i-ianoyarioy2
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο επιδεικνύει με περηφάνια στις κάμερες τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, που κέρδισε για το «Pulp Fiction», τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε, στο Μπέβερλι Χιλς, στην Καλιφόρνια, το 1995. (AP Photo/Reed Saxon)

flashback-stin-21i-ianoyarioy3
Νεοσύλλεκτοι πεζοναύτες του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη νήσο Πάρις της Νότιας Καρολίνας, προτού μεταβούν στο μέτωπο, το 1942. (AP Photo)