ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 19η Αυγούστου

ap_7408190135

flashback-sti-19i-aygoystoy0
Λίγο μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του «Αττίλα», η οργή των Ελληνοκυπρίων ξεχειλίζει, έχοντας ως κύριο αποδέκτη τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με την άποψη περί «αμερικανικών πλατών» στην τουρκική εισβολή να είναι διάχυτη. Η συσσωρευμένη αυτή οργή των Ελληνοκυπρίων ξέσπασε στις 19 Αυγούστου του 1974, όταν μία μαζική διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία πήρε έντονα βίαιη τροπή, με τους διαδηλωτές να καίνε αμάξια και να πετάνε πέτρες εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας, μετατρέποντας την όλη περιοχή σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης. Τελικώς, η βίαιη τροπή της κινητοποίησης ξεπέρασε κάθε όριο, με τον Αμερικανό πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις να πέφτει νεκρός από αδέσποτη σφαίρα, η οποία φέρεται να προήλθε από άγνωστους μασκοφόρους που παρεισέφρησαν μεταξύ των διαδηλωτών και άρχισαν να πυροβολούν κατά του κτιρίου της πρεσβείας. (AP Photo)

flashback-sti-19i-aygoystoy1
Με ένα δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον ευρύ εκφοβισμό των ψηφοφόρων, ο Αδόλφος Χίτλερ νομιμοποιεί τις δικτατορικές του εξουσίες και ανακηρύσσεται «Φύρερ» του γερμανικού Ράιχ, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπο του τα προηγουμένως διακριτά αξιώματα του προέδρου και του καγκελαρίου, το 1934. Εδώ, μέλη της Χιτλερικής Νεολαίας προπαγανδίζουν την ψήφο στο «Ναι» την ημέρα του δημοψηφίσματος στους δρόμους του Βερολίνου. (AP Photo) 

flashback-sti-19i-aygoystoy2
Δύο γερμανικά βομβαρδιστικά τύπου «Stuka» (Στούκα) της Λουφτβάφε επιστρέφουν στη βάση τους μετά από μία αεροεπιδρομή εναντίον των νότιων βρετανικών ακτών, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας, το 1940. (AP Photo)