ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Η ιστορία των τατουάζ σε μουσείο του Παρισιού

tat1
tat2
tat3
tat4
tat5
tat6
tat8
tat9
tat10
tat11

Την πορεία των τατουάζ από την εμφάνισή τους σε πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι τη σημερινή εξέλιξή τους που αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ακόμη και για τον χώρο της μόδας παρουσιάζει η έκθεση «Tattooists, Tatooed» στο μουσείο Quai Branly του Παρισιού.

Ο κοινωνικός και θρησκευτικός τους ρόλος σε χώρες όπως η Αφρική αλλά και τα μηνύματα που περνούσαν μέσω των τατουάζ τους εγκληματίες ή μέλη φυλών που είχαν στιγματιστεί σε χώρες της Δύσης, «ξεδιπλώνονται» στις αίθουσες του μουσείου μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σχηματίζοντας έναν πολύχρωμο καμβά.

Ενας Βρετανός στρατιώτης με σχεδιασμένα στο κορμί του τα σύμβολα του τάγματος στο οποίο ανήκε, δύο γυναίκες από την Αλγερία από την εποχή της δεκαετίας του ’60 με τατουάζ στο πρόσωπό τους, «ζωγραφισμένοι» εγκληματίες, καθώς και μία μηχανή τατουάζ που χρονολογείται στο ’50 είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.

Τι κι αν σήμερα τα τατουάζ έχουν καταλήξει να αποτελούν ως επί το πλείστον διακοσμητικά στοιχεία στολίζοντας ή κάνοντας ακόμα πιο άσχημα διάφορα μέρη του σώματος, η σημειολογία τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητών που έχουν κατά καιρούς εμβαθύνει στην εθνολογική, ανθρωπολογική και κοινωνιολογική τους σημασία.

Πανεπιστήμια έχουν αφιερώσει επίσης χρόνο στη δημοφιλία της πρακτικής στο αστικό περιβάλλον ωστόσο, ανεξερεύνητο παραμένει μέχρι στιγμής το καλλιτεχνικό κομμάτι, στο οποίο φροντίζει να δώσει απάντηση η συγκεκριμένη έκθεση.