ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Eurovision: Νίκησε η εκκεντρικότητα

euro1
euro2
euro3
euro4
euro5
euro6
euro7
euro8
euro9
euro10
euro11
euro12
euro13
euro14
euro15
euro16
euro17
euro18
euro19

Η Αυστρία και για την ακρίβεια η εκκεντρική εμφάνιση της Conchita Wurst και η ιδιαίτερη φωνή της για ορισμένους ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.

Με 290 βαθμούς η ντίβα της βραδιάς κατάφερε να εξασφαλίσει στη χώρα της τη νίκη έπειτα από 48 χρόνια. «Είμαστε ενωμένοι και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει» ήταν η δήλωση της ίδιας μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Περίπου 180 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 45 χώρες είδαν την Conchita να πραγματοποιεί το όνειρό της, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είχε ως κύριο θέμα του την ανεκτικότητα. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από χώρες όπως η Λευκορωσία, η Αρμενία και η Ρωσία, η οποία ψήφισε πέρσι ένα νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δεν έκρυψε την αντίδρασή του γράφοντας στο Twitter: «Το αποτέλεσμα της Eurovision έδειξε στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης το ευρωπαϊκό τους μέλλον: Ένα κορίτσι με μούσι».

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του πολιτικού Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος εξέφρασε την οργή του στην κρατική τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν όρια στην οργή μας. Είναι το τέλος της Ευρώπης. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν έχουν πλέον άνδρες και γυναίκες, αλλά το “ουδέτερο”».

Η απάντηση ήρθε εκ των προτέρων από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο της Κοπεγχάγης, καθώς αποδοκίμασε τις δίδυμες από τη Ρωσία.

Κατά τα υπόλοιπα ήταν ένας συνηθισμένος διαγωνισμός, με εφέ, εντυπωσιακές και αστείες σκηνικές παρουσίες και τις απαραίτητες συμμαχίες.

Τι κι αν εκ της δημιουργίας του ο διαγωνισμός της Eurovision που διοργανώνεται από το 1956 είχε σαν σκοπό να ενισχύσει την ενότητα μεταξύ των χωρών παραμερίζοντας τις πολιτικές «συνεργασίες», αυτό μάλλον έμεινε στα χαρτιά.

Ισως για τον περιορισμό όσο το δυνατόν του φαινομένου οι βαθμοί να προκύπτουν πλέον κατά το ήμισυ από επαγγελματίες κριτές και κατά το ήμισυ από την ψηφοφορία του κοινού.

Ετσι για την ιστορία πάντως δεύτερη στον διαγωνισμό ήρθε η Ολλανδία με το τραγούδι «Calm After The Storm» και τρίτη η Σουηδία  με το κομμάτι «Undo».