ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία απελαύνει τον πρεσβευτή του Ιράν – Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ

ΤΙΡΑΝΑ

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Τίρανα και ακόμη ένας ιρανός διπλωμάτης αποφασίστηκε να απελαθούν, διότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της Αλβανίας, γνωστοποίησαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της αλβανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ.

«Η δραστηριότητα των ιρανών διπλωματών αντίκειται προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και η απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εντλίρα Πρέντι.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ απέφυγε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο διπλωματών ή τις θέσεις τους και δεν δόθηκε καμιά πληροφορία από τα Τίρανα για τη «δραστηριότητα» που προσάπτουν στους δύο διπλωμάτες.

Ωστόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ένας από τους δύο διπλωμάτες είναι ο πρεσβευτής του Ιράν.

«Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή», διαβάζει κανείς στην ανάρτηση του Μπόλτον. «Στέκουμε στο πλευρό του πρωθυπουργού Ράμα και του αλβανικού λαού καθώς αντιστέκονται στην επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την απόφαση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει «δύο ιρανούς πράκτορες οι οποίοι προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και το Ιράν χαρακτηρίζονταν μέχρι σήμερα «σωστές» από τα Τίρανα.  Αγκάθι για τη σχέση αυτή θεωρείται όμως το γεγονός ότι, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η Αλβανία υποδέχθηκε από το 2013 περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, που βρίσκονταν στο Ιράκ και τα οποία ζουν σε έναν καταυλισμό στη βορειοδυτική Αλβανία.

Οι Μουτζαχεντίν, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965, αρχικά με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του σάχη, κατόπιν του καθεστώτος των αγιατολάδων μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, εκδιώχθηκαν από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τους φιλοξενούσε για μεγάλο διάστημα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ.

Η τελευταία ομάδα τους που απέμενε αποχώρησε από το Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τόσο ο Τζον Μπόλτον, όσο και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα προσωπικός δικηγόρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επισκεφθεί τα μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν στην Αλβανία.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)