ΚΟΣΜΟΣ

Κλείνει σήμερα τo τελευταίο γερμανικό ανθρακωρυχείο

ecumenical-c_1

Μετά από 250 χρόνια λειτουργίας, εκατομμύρια τόνους παραγωγής και άπειρους εργάτες (κυρίως μετανάστες), η κοιλάδα του Ρουρ παύει να παράγει κάρβουνο. 

Σήμερα κλείνει επίσημα το τελευταίο ανθρακωρυχείο της Γερμανίας στην ιστορική περιοχή του Ρουρ, το ορυχείο Πρόσπερ Χάνιελ στο Μπότροπ, η λειτουργία του οποίου είχε ήδη σταματήσει εδώ και εβδομάδες. Το Prosper-Haniel λειτουργούσε σχεδόν μισό αιώνα και τώρα – σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα – θα μετατραπεί σε υδροηλεκτρικό σταθμό.

Στην ειδική εκδήλωση «αποχαιρετισμού» θα παραβρεθεί μάλιστα και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας. 

kleinei-simera-to-teleytaio-germaniko-anthrakorycheio0

Το βράδυ της Πέμπτης οι τελευταίοι ανθρακωρύχοι του Prosper-Haniel παρακολούθησαν τη νυχτερινή λειτουργία στην εκκλησία του Εσσεν , για να «αποχαιρετήσουν» τη γερμανική βιομηχανία άνθρακα

Ο αργός θάνατος των γερμανικών ανθρακωρυχείων είχε ξεκινήσει προ πολλών δεκαετιών, ήδη από τη δεκαετία του ´50. Eκείνη την εποχή η τάση για φθηνό εισαγόμενο άνθρακα και αργό πετρέλαιο χαμηλού κόστους είχε ωθήσει σε βαθιά κρίση τον γερμανικό λιθάνθρακα. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι πριν στο Ρουρ παράγονταν ετησίως περισσότεροι από 123 εκατομμύρια τόνοι λιθάνθρακα ενώ το 2014 μόλις 5,7 εκατομμύρια.

Πλέον η παραγωγή έχει εκμηδενιστεί και το κλείσιμο του ορυχείου Πρόσπερ Χάνιελ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Γερμανία. 

Η περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως κοιλάδα του Ρουρ μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή, με λίγες μικρές πόλεις και χωριά. Τους πρώτους πυρήνες της βιομηχανοποίησης αποτέλεσαν οι μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, που λειτούργησαν από το 1758 και μετά, ενώ μέχρι το 1850 δημιουργήθηκαν περίπου 300 ορυχεία.

Με την οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε και η εποίκηση της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλά χωριά της περιοχής να εξελιχθούν σε μεγαλουπόλεις. Έτσι η κοιλάδα του Ρουρ κατά τον 19ο και 20ο αιώνα από αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή μεταμορφώθηκε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Ευρώπης, όπου υπήρχαν περίπου 3.200 ορυχεία. 

(Πηγές: Deutsche Welle, Wikipedia)