ΚΟΣΜΟΣ

Γκάτγουικ-drones: Γκάφα η σύλληψη ζεύγους

25policecar

Σε μια τεράστια γκάφα για τη βρετανική αστυνομία εξελίσσεται η έρευνα για τους χειριστές των μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών, που έκλεισαν το αεροδρόμιο Γκάτγουικ για αρκετές ημέρες, καθηλώνοντας στο έδαφος τα αεροσκάφη και χιλιάδες επιβάτες και προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου χάος.

Η βρετανική αστυνομία άφησε χθες ελεύθερους, χωρίς να τους απαγγείλει κατηγορίες, τους δύο συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας για την παράνομη χρήση μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών πάνω από το αεροδρόμιο του Λονδίνου, Γκάτγουικ. Η αστυνομία του Σάσεξ συνέλαβε έναν 47χρονο και μια 54χρονη, κατοίκους της περιοχής, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ως υπόπτους για το περιστατικό με τα drones που πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, υποχρεώνοντας σε ματαίωση ή εκτροπή περίπου 1.000 πτήσεις και επηρεάζοντας 140.000 επιβάτες.

«Και τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν συνεργαστεί απολύτως με τις έρευνές μας και είμαι ικανοποιημένος που δεν είναι πλέον ύποπτοι για το περιστατικό με τα drones στο Γκάτγουικ», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέισον Τίνγκλεϊ.

Η αστυνομία, ωστόσο, κατηγορείται ότι δεν μίλησε με τους συναδέλφους των δύο συλληφθέντων που θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν την ώρα που τα δύο τηλεχειριζόμενα εναέρια μέσα ήταν στον αέρα. Οι φίλοι και η οικογένεια επέμειναν ότι οι δύο συλληφθέντες δεν ήταν οι «οικολογικοί πολεμιστές» πίσω από το συμβάν και ότι η αστυνομία τους συνέλαβε επειδή βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να βρει τους υπευθύνους.

Δεν υπάρχει βίντεο

Καθώς η αστυνομία του Σάσεξ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα κατεστραμμένο μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ο επικεφαλής της Τζέισον Τίνγκλεϊ τόνισε ότι η έρευνα βασίζεται στους αυτόπτες μάρτυρες και ότι δεν υπάρχει καταγραφή με βίντεο της υπερπτήσης των δύο drones. Οταν ρωτήθηκε πώς βλέπει το ενδεχόμενο να μην υπήρξαν ποτέ τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Τζέισον Τίνγκλεϊ απάντησε: «Σίγουρα αυτή είναι μία πιθανότητα. Μιλάμε με ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι είδαν κάτι».

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ δίνει αμοιβή 50.000 στερλινών για πληροφορίες προκειμένου να συλληφθεί και να καταδικαστεί ο χειριστής των δύο πτητικών μέσων. Επίσης, ο λόρδος Ασκροφτ, πρόεδρος της οργάνωσης Crimestoppers, προσέφερε αμοιβή 10.000 στερλινών για τον ίδιο σκοπό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί ενεργά την υπόθεση προκειμένου να εντοπίσει εκείνους που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη παρενόχληση από μη επανδρωμένα εναέρια μέσα που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο αεροδρόμιο.