ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να βάλουν φρένο στον Τραμπ

3012trump

Μέχρι τώρα, δεν συμφωνούσα με τις εκκλήσεις για αποπομπή του προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του. Θεωρούσα καλύτερο να φύγει όπως ήρθε, μέσω της κάλπης. Αλλά η περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε σημείο καμπής για εμένα και πιστεύω και για πολλούς Ρεπουμπλικανούς.

Ηταν η στιγμή που αναρωτηθήκαμε αν πραγματικά μπορούμε να αντέξουμε ακόμη δύο χρόνια προεδρίας Τραμπ, ή αν ο άνθρωπος αυτός θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα, τις αγορές, τους θεσμούς των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση τον πλανήτη.

Πιστεύω ότι η μόνη υπεύθυνη επιλογή για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σήμερα είναι να του ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του, το κόμμα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πιέσει για την παραίτησή του ή την παραπομπή του σε δίκη.

Η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από τους Ρεπουμπλικανούς γιατί η αποπομπή του προέδρου πρέπει να είναι ενέργεια εθνικής ενότητας – αλλιώς θα διχάσει ακόμη περισσότερο τη χώρα.

Η συμπεριφορά του Τραμπ έχει γίνει τόσο αλλοπρόσαλλη, τα ψεύδη του τόσο επίμονα, η απροθυμία του να εκπληρώσει βασικά καθήκοντα –την ανάγνωση των εκθέσεων για τα θέματα που χειρίζεται, τη διαβούλευση με ειδικούς και τον διορισμό ικανών στελεχών– τόσο μεγάλη, η προθυμία του να τα βρει με τη Ρωσία και να αποξενώσει συμμάχους τόσο ενοχλητική και η εμμονή του με τον εαυτό του και το εγώ του τόσο προβλέψιμη, που αν τον έχουμε πρόεδρο δύο χρόνια ακόμη, η απειλή για τη χώρα μπορεί να είναι μεγάλη. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποδειχθεί χειρότερος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την ιστορία και τη σημασία του ρόλου των ΗΠΑ στον κόσμο. Αυτό έγινε εξαιρετικά σαφές στην επιστολή παραίτησης του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Αντίθετα, ασπάζεται την τρελή θεωρία ότι το πλέγμα θεσμών και συμμαχιών που χτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –το οποίο, παρά τις ατέλειές του, έχει συμβάλει σε μια εποχή ειρήνης και ευημερίας– απειλεί την εθνική κυριαρχία και την ευημερία των ΗΠΑ και άρα θα ήταν καλύτερα να απαλλαγούμε από αυτά. Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκοπούν με κάπως ανάλογο τρόπο από τις διεθνείς υποθέσεις ήταν τη δεκαετία του 1930 και θυμόμαστε τι ακολούθησε: ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ανησυχία και στις αγορές

Αν ο διευθύνων σύμβουλος οποιασδήποτε εισηγμένης εταιρείας συμπεριφερόταν όπως ο Τραμπ τα τελευταία δύο χρόνια –αν έλεγε διαρκώς ψέματα, ξεφορτωνόταν τον έναν συνεργάτη μετά τον άλλο σαν χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, αν βρισκόταν νυχθημερόν στο Τwitter σαν έφηβος και περιφρονούσε τις συμβουλές των ειδικών– θα είχε αντικατασταθεί προ πολλού. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κάτι λιγότερο από τον πρόεδρό μας; Αυτό διερωτώνται τώρα και οι χρηματαγορές. Την πρώτη διετία, οι αγορές παρέβλεπαν όλα τα παραπάνω γιατί τα κέρδη τους και οι μετοχές τους ανέβαιναν. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Ο Τραμπ κάνει τις αγορές να ανησυχούν.

Η αστάθεια της εποχής Τραμπ, μεταξύ άλλων μέσα από συνεχείς επιθέσεις στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED, κάνουν τους επενδυτές να απορούν ποιος θα ασκήσει οικονομική διακυβέρνηση και ποιος θα δώσει γεωπολιτικές κατευθύνσεις καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Τι θα γίνει αν βυθιστούμε σε μια οικονομική κρίση με έναν πρόεδρο του οποίου η πρώτη αντίδραση είναι πάντα να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους και ο οποίος έχει απομακρύνει κάθε συνεργάτη που του έλεγε ότι το περίφημο «ένστικτό» του δεν βασίζεται στην οικονομία, στους νόμους ή στην κοινή λογική. Ο Μάτις ήταν ο τελευταίος.

Τώρα έχει απομείνει μία ομάδα β΄ διαλογής. Αμφιβάλλω πολύ αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα προσελάμβανε κάποιο από αυτά τα στελέχη. Οχι απλώς δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε μια ώρα κρίσης, αλλά γνωρίζουν και ότι ο Τραμπ μπορεί να τους μαχαιρώσει πισώπλατα έναν έναν μέσω Τwitter ανά πάσα στιγμή. Αυτό τους κάνει ακόμη λιγότερο αποτελεσματικούς.

Σέβομαι αυτούς που ψήφισαν Τραμπ επειδή θεωρούσαν ότι κάποιος πρέπει να ταράξει τα νερά. Αλλά πολύ συχνά, ο Τραμπ καταστρέφει χωρίς σχέδιο. Τώρα, μάλιστα, που έχει απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε περιορισμό στον Λευκό Οίκο, στην κυβέρνηση και στο κόμμα, είναι πιο ελεύθερος από ποτέ να ξαναφτιάξει την Αμερική κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Αν η Αμερική αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως ο Τραμπ, δεν μπορούμε να φανταστούμε πόση αστάθεια θα πλημμυρίσει τις χρηματαγορές και τη διεθνή πολιτική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το μάθουμε.