ΚΟΣΜΟΣ

Τα «τυχερά» πρωτοχρονιάτικα φαγητά σε όλο τον κόσμο

dinner

Από noodles μέχρι φακές και μανταρίνια, κάθε λαός στρώνει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με εδέσματα που στην παράδοση και την κουλτούρα του φέρνουν καλοτυχία και ευημερία.

Έτσι, σύμφωνα με το Reader' s Digest, τα πιο διαδεδομένα πρωτοχρονιάτικά φαγητά σε όλο τον κόσμο είναι:

Πράσινα λαχανικά- Βρετανία

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo0

Στη Βρετανία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας, το πράσινο σημαίνει χρήμα, οπότε τα πράσινα λαχανικά δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι.

Φασόλια μαυρομάτικα – Αμερικανικός Νότος

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo1

Επίσης συμβολίζουν τον πλούτο, επειδή το σχήμα τους παραπέμπει σε νόμισμα. Μαγειρεύονται με ρύζι και μπέικον σε ένα πρωτοχρονιάτικο «τυχερό» πιάτο που ονομάζεται Hoppin' John.

Ρόδι – Ελλάδα

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo2

Σύμβολο τύχης και ευημερίας, το πρωτοχρονιάτικο έθιμο προστάζει να σπάσουμε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού μας, τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες και τις σάλτσες του εορταστικού τραπεζιού.

Noodles από φαγόπυρο (Σούπα soba) – Ιαπωνία

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo3

Το «τυχερό» πρωτοχρονιάτικο φαγητό στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου: Το μήκος των noodles συμβολίζει μια μακρά ζωή, ενώ το αλεύρι από το φαγόπυρο που φτιάχνουν τα ζυμαρικά συμβολίζει την ευελιξία στη ζωή. 

Μανταρίνια – Κίνα

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo4

Ένα από τα πολλά συμβολικά εδέσματα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς που δεν λείπει από το τραπέζι, καθώς συμβολίζουν την ευημερία. Μαζί με τα φύλλα τους, πιστεύεται ότι φέρνουν μακροζωία και γονιμότητα.

Ξινολάχανο – Γερμανία, Ανατολική Ευρώπη

ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo5

Σύμφωνα με την παράδοση, το ξινολάχανο φέρνει πλούτο οπότε οι γεμάτες πιατέλες (συνοδεύονται κυρίως από λουκάνικα) δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. 

Φακές – Ιταλία
ta-tychera-protochroniatika-fagita-se-olo-ton-kosmo6
 
Παρά την ταπεινή εμφάνισή τους, οι Ιταλοί θεωρούν ότι οι φακές συμβολίζουν τον χρυσό και έτσι, ένα πιάτο φακές σούπα δεν λείπει ποτέ από το εορταστικό τραπέζι το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.